Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Спалах вірусного гепатиту А

Дата: 31.10.2023 11:10
Кількість переглядів: 203

За повідомленням Міністерства охорони здоров’я України у Вінниці зафіксовано спалах вірусного гепатиту А в одному із районів міста. 60 людей з підтвердженим діагнозом гепатит А госпіталізовані, серед них — 14 дітей. 

Серед загальної захворюваності вірусними гепатитами (ВГ) в Україні найбільшу питому вагу має гепатит А (ВГА). За рівнем захворюваності він поступається лише грипу та ГРВЗ, але у зв’язку з більшою тривалістю захворювання ВГА економічний збиток від вказаних захворювань цілком можна порівняти.

           Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) - це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки та травного каналу. У більшості випадків хвороба починанається гостро, з підвищенням температури до + 38,5 градусів протягом перших 2-3 днів, спостерігається ломота в тілі, можливе першіння в горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер‘ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива), також можливе свербіння шкіри.
         Варто знати, що джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Крім того, для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах). Інкубаційний період - 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет. А найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ВІРУСОМ ГЕПАТИТУ А:
1.Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип‘ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі треба мати з собою запас питної води (краще бутильованої).
4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом.
5. Слід суворо дотримуватись правил особистої гігієни - обов‘язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
6. Не варто займатись самолікуванням, а при появі перших ознак захворювання слід терміново звернутись до лікаря.

                                 

                                                                                             ДержпродспоживслужбаФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь