Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

БОТУЛІЗМ – ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО

Дата: 14.06.2023 12:16
Кількість переглядів: 64

БОТУЛІЗМ – ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО

 

У наслідок підриву Каховської ГЕС в окремих регіонах України спостерігається різке падіння рівня води що й спричинило масову загибель риби.

Оскільки недобросовісні громадяни можуть збирати та реалізовувати рибу зібрану з місць масового мору закликаємо утриматись від придбання, зокрема                свіжовиловленої риби «з рук» .Така риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечних хімічних речовин. Одне з найбільш небезпечних наслідків вживання такої риби в їжу може бути захворювання Ботулізм.

Також звертаємо увагу, що протягом 2023 року на території Чернігівської області зареєстровано 8 випадків захворювання на ботулізм. Усі вони були пов’язані з вживанням в’яленої або сушеної риби. Тож необхідно категорично виключити придбання виготовлених в домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Операторам ринку які проводять свою діяльність з реалізації  продуктів харчування, потрібно завжди мати супровідні документи (декларація виробника, якісне посвідчення) на всі продукти харчування зокрема на сушену, в’ялену, копчену рибу, та не допускати до реалізації без супровідних документів.

Захворювання може виникнути тільки при вживання тих продуктів, які зберігалися за анаеробних або близько до анаеробних умов (без доступу кисню) без попередньої достатньої хімічної обробки. Захворювання на ботулізм, як правило, виникають після вживання в їжу харчових продуктів , виготовлених в домашніх умовах , з порушенням технології їхнього приготування та зберігання. Зокрема це в’ялена або копчена риба, м’ясні, рибні, грибні консерви, паштети, ковбаси залиті смальцем.

При вживання їжі, забрудненої токсином, захворювання, як правило, виникає за 12-36 годин, але інкубаційний період може бути від 2 годин до 2-5 днів. Потрапляючи до травного тракту , ботулотоксин усмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» в різних відділах нервової системи. У хворих в цей час спостерігається нудота, блювання, біль у животі. З’являються загальна слабкість, головний біль, запаморочення. Одна з характерних ознак ботулізму – погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння, сітка перед очима. Внаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається спрага, сухість слизових оболонок, утруднення ковтання , мови та втрата голосу. Якщо не розпочати специфічне лікування, смерть може настати вже на 2-3 день, частіше за 4-8 днів від паралічу серцевого м’яза або дихального центру. Для нейтралізації ботулотоксину хворому вводять специфічну сироватку.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутись до лікаря.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, ніж лікувати.

 

 

                                                                                            

                                                                 Держпродспоживслужба

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь