A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Інформація Пенсійного фонду України

Дата: 10.05.2023 08:03
Кількість переглядів: 70

 

ПРИЗУПИНЕННЯ ДІЇ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ВПЛИВАЄ НА ОБЧИСЛЕННЯ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРПЛАТИ

ДЛЯ РОЗРАХУНКУ ЛІКАРНЯНИХ

 

З 1 січня 2023 року діє оновлений Порядок обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. Зміни до документу внесено Постановою Уряду від 02.12.2022 року №1350.

Основною зміною стало внесення до переліку поважних причин, що дають право на зменшення кількості днів в розрахунковому періоді, призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Тобто, при розрахунку середньоденної заробітної плати для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності по вагітності та пологах за страховими випадками, які розпочалися після 01.01.2023, із розрахункового періоду виключаються календарні дні призупинення дії трудового договору. При цьому, по страхових випадках, які розпочались до 01.01.2023, такі періоди з розрахунку не виключаються. 

Варто нагадати, що Порядком визначено виключний перелік поважних причин відсутності працівника на роботі, за яких невідпрацьовані календарні дні виключаються із розрахункового періоду при обчисленні середньої заробітної плати, а саме:

  • тимчасова непрацездатність, 
  • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, 
  • відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та 6-річного віку за медичним висновком, 
  • відпустка без збереження заробітної плати,
  • призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Саме останній пункт внесено до переліку зазначених причин з 1 січня 2023 року.

 

 

За інформацією Головного управління Пенсійного

фонду України в Чернігівській  області

 

ПОДАННЯ СКАНКОПІЙ ТРУДОВИХ КНИЖОК СЬОГОДНІ –

ЦЕ НЕ ПРАВО ЧИ МОЖЛИВІСТЬ, А НЕОБХІДНІСТЬ

 

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області нагадує.  10 червня 2021 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» №1217-IX від 05.02.2021. 

Прикінцевими та перехідними положеннями цього Закону встановлено, що включення Пенсійним фондом України до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників здійснюється протягом п’яти років з дня набрання чинності цим Законом на підставі відомостей, поданих страхувальником або застрахованою особою у порядку та строки, встановлені Пенсійним фондом України за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення, та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин. 

 Після завершення цих робіт наявні трудові книжки видаються працівникам особисто під підпис. 

 До завершення включення до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників дані трудової книжки використовуються для врахування відомостей про трудову діяльність за період до набрання чинності цим Законом.

 Враховуючи діюче законодавство,  Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області наполегливо просить роботодавців не зволікати з організацією роботи щодо подання сканованих копій трудових книжок до Пенсійного фонду України.

Подавши сканкопії трудових книжок своїх працівників вже зараз, роботодавець не тільки виконає вимоги Закону №1217-IX від 05.02.2021, а й подбає про забезпечення працівників державними соціальними гарантіями в майбутньому.

 

За інформацією Головного управління Пенсійного

фонду України в Чернігівській  області

 

 

ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

 

Пенсійний фонд України активно розвиває напрямок надання послуг громадянам дистанційно – через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Для спрощення доступу розроблено і мобільний застосунок “Пенсійний фонд”.

Якщо користувач послуг Пенсійного фонду України бажає відвідати Фонд особисто, він може зробити це там, де зручно: обслуговування за принципом екстериторіальності стало для органів Пенсійного фонду України буденністю, звичною справою. Особливого значення такий підхід набув в умовах воєнного стану, коли багато пенсіонерів тимчасово перемістилися в більш безпечні місця. 

Якщо людина зареєстрована в одному місці, а хоче скористатись послугами Пенсійного фонду України в іншому, – не існує жодних перепон: їй можуть надати послугу в обраному сервісному центрі Фонду. 

До будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України можна звернутись з питань: 

– призначення/перерахунку пенсій, субсидій, пільг, страхових виплат;

– зміни способу виплати;

– поновлення/припинення виплати;

– переведення виплат за новим місцем проживання;

– консультацій та роз’яснень діючого законодавства;

– видачі довідок про розмір пенсії, про перебування на обліку; 

– видачі пенсійних посвідчень;

– надання відомостей з реєстру застрахованих осіб;

– оформлення допомоги на поховання тощо.

 

Отримати електронні послуги Пенсійного фонду України можна через вебпортал електронних послуг Фонду: portal.pfu.gov.ua

 

 

За інформацією Головного управління Пенсійного

фонду України в Чернігівській  області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь