A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Ієрсиніоз – гостре інфекційне захворювання.

Дата: 15.03.2023 10:31
Кількість переглядів: 128

 

 

                Фото без опису

Щорічно серед населення  України реєструється випадки ієрсиніозу.  Це небезпечне кишкове інфекційне захворювання має виражений сезонний характер та уражає передусім травний канал людини. В наш тривожний час у зв′язку із введенням воєнного стану та великою кількістю осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання, треба бути особливо уважним до профілактики харчових отруєнь інфекційного та неінфекційного походження, гострих кишкових інфекцій.

Кишковий ієрсиніоз – гостре інфекційне захворювання, симптомами якого є загальна інтоксикація, висипання, ураження травної системи та інших органів. Заразитись збудником можна від домашніх тварин або гризунів, зокрема, після вживання продуктів, до яких мають доступ гризуни-носії інфекції. Бактерії Yersinia enterocolitica швидко гинуть під дією сонячних променів та при висушуванні, при нагріванні до +60 °С протягом 30 хвилин, при кип’ятінні – через 10 секунд. Дезінфекційні засоби вбивають збудник протягом 1-2 годин.  Бактерії вільно переносять вплив на них  низьких температур. Більш того, при температурі 4-6 градусів, актуальною для холодильників, вони не тільки зберігаються, але й не втрачають можливості до розмноження. Враховуючи цю особливість, ієрсиніоз часто визначають ще й як «хвороба холодильників». Крім цього, бактерії добре  переносять заморожування з наступним відтаванням.

В якості резервуара інфекції, як, власне, і джерела ієрсиніозу, виступають переважною мірою тварини. До них зокрема належать різного типу гризуни, собаки і худоба (як правило, свині). Поширення захворювання можливо і через людей, проте передача інфекції від людини до людини – явище вкрай рідкісне. В умовах міста поширення інфекції здійснюється за рахунок гризунів, скупчення яких призводять до формування епідемічних інфекційних вогнищ. В цілому ж, передача ієрсиніозу здійснюється через харчові продукти та воду.

Зараження населення виникає під час вживання готових салатів, які містять капусту, моркву, цибулю, яблука тощо. Занесення збудника ієрсиніозу з овочами (зимовими і літніми) в харчоблоки закладів та установ супроводжується швидким інфікуванням інвентарю та обладнання, яке використовується для первинної обробки овочів, забруднюється також кухонний та столовий посуд; це призводить до обсіменіння різних готових страв, в першу чергу овочевих, в яких при відносно тривалому зберіганні відбувається накопичення не тільки збудників, але й продуктів їх метаболізму.

З метою попередження гострих кишкових інфекцій, зокрема ієрсиніозу, необхідно: продукти зберігати в приміщеннях, недоступних для гризунів; для запобігання забрудненню овочів та коренеплодів – звільняти сховища для городини від старих овочів, перед завантаженням проводити дезінфекцію, білити стіни та підлогу, підсушувати на сонці тару, у разі тривалого зберігання періодично їх перебирати; продукти, на яких знайдені сліди гризунів, краще не споживати, в разі необхідності - обов’язково піддати термічній обробці; готові до вживання продукти і страви зберігати окремо від сирих продуктів; молоко, куплене у приватних осіб, необхідно вживати після кип’ятіння; овочі та фрукти ретельно мити, обдавати окропом, особливо у разі їх споживання в сирому вигляді; дотримуватись правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці, після кожного відвідування вбиральні; відпочиваючи на природі, не можна використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків; велику роль у боротьбі з мишоподібними гризунами відіграє систематичне проведення дератизаційних заходів.

Завдяки виконанню таких заходів можна значно знизити ризик зараження, а також обмежити поширення інфекції!

При появі симптомів захворювання (гострий початок з підвищенням температури тіла до 38,5-39,5°C, напади різкого болю у животі без чіткої локалізації, рідше – у ділянці пупка, у правій здухвинній ділянці, діареї, 5-15 разів на добу і більше, нерідко з домішками крові й слизу, нудота, блювання, біль в м’язах і суглобах, часто безсоння. У перші 3-4 дні хвороби можлива поява різноманітного висипу, збільшення периферійних лімфатичних вузлів) необхідно своєчасно звертатись за медичною допомогою. Самолікування може призвести до ускладнень. Міцного всім здоров’я та мирного неба!

                                                                                                              Держпродспоживслужба

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь