A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Держпродспоживслужба повідомляє!

Дата: 15.02.2023 10:13
Кількість переглядів: 99

        Фото без опису  

Менше сміття - краще життя

У зв’язку із наближенням теплої пори роки все частіше набуває актуальності відпочинок на природі, під час якого кожна людина стикається із невеселими «пейзажами» стихійних скупчень сміття. Залишені обгортки з – під продуктів та пляшки з – під напоїв будуть заважати природі далеко не один рік. Згідно з статистичними даними України ми утворюємо щорічно десятки мільйонів тонн твердих побутових відходів до складу яких, входять такі основні компоненти: харчові відходи – 35-50 %, папір і картон – 10-15, вторинні полімери – 9-13, скло – 8-10, метали - 2, текстильні матеріали – 4-6, дерево – 1, будівельне сміття – 5, інші відходи – 10%. Показники утворення відходів

 всередньому становлять 250 кг/рік на душу населення, а у великих містах досягають 330-380 кг/рік відповідно і маютьтенденцію до зростання.

Сміттєзвалища призводять до забруд­нення ґрунтів, атмосфери, підземних і по­верхневих вод. В той же час ізекономічного обороту виводяться мільйони тонн різних матеріалів, які могли б використовуватися як вторинна сировина, зберігаючи значні природні ресурси. В цьому контексті дуже важливо зменшувати, а де можливо, і зовсім уникати продукування сміття.  

Мож­ливості в цій сфері дуже великі.

 «Профілактика»

Хворобу легше і дешевше не допусти­ти, ніж усунути. Подібно також із сміттям: якщо створювати і викидати якомога мен­ше відходів, то це суттєво зменшить за­бруднення природи та знизить витрати утилізації сміття.

Допомога для людей і природи

  • Віддайте непотрібні речі потребуючим.
  • Так, наприклад, можете віднести одяг, ме­блі, посуд, книги та іграшки до дитячих ін­тернатів та притулків.
  • «Ні» одноразовому вжитку!
  • Відмовтесь від продукції одноразово­го використання – пластикового по­суду, паперових серветок, рушнич­ків, носовичків, станків для гоління, годинників, одноразових ручок тощо,а натомість віддайте перевагу відпо­відним речам багаторазового вико­ристання.
  • Вибіркерамічного та скляного посу­ду багаторазового використання збе­реже ваші кошти, природне довкілля та природний смак ваших страв і на­поїв.
  • Якщо використання одноразового по­суду не можна уникнути, обирайте замість пластикового паперовий.
  • Придбайте ємкості багаторазового ви­користання для продуктів: коробочка для бутербродів, термос...
  • Віддавайте перевагу напоям та харчо­вим продуктам в скляній тарі, що при­датна для повторного використання.

Плющимо

Перед тим, як викинути пластикову пляшку до пакету зі сміттям, не забудьте її сплющити, попередньо відкрутивши криш­ку, що дозволить в декілька раз зменшитио б'єм сміття. Те саместосується також па­перових пакетів від соку чи молока.

Повторна переробка та використання

  • Обирайте товари з маркуванням «по­вторна переробка». Цей міжнародний знак свідчить про те, що вироби ви­готовлені з вторинноїсировини, або ж вони придатні до повторного викорис­тання.
  • Дотримуйтесь роздільного збору по­бутового сміття, якщо він передба­чений вашою житлово-комунальною службою.
  • Папір, картон, паперові упаковки ви мо­жете здати в пункт прийому макула­тури чи залишити біля сміттєвих баків. Таким чином ви зможете зробити сут­тєвий внесок для збереження «зеленихлегенів» нашоїпланети – лісів, адже 1 тонна макулатури зберігає 17-20 дерев.
  • Здавайте металобрухт до пунктів при­йому вторсировини.
  • Віднесіть скляні пляшки до пунктів прийому склотари чи віддайте їх ма­лозабезпеченим.
  • Віддавайте відпрацьовані автомобільні акумулятори на повторну переробку.
  • Більшість відходів з кухні – це цінна сировина для виробництва компос­ту. Використовуйте дану можливість, якщо маєте присадибну ділянку чи хоча б маленький сад. Таким чином не тільки суттєво зменшите загальну кількість сміття, але й отримаєте екологічно чисте добриво.

 

                                                                             Держпродспоживслужба


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь