ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО САЛЬМОНЕЛЬОЗ
Сальмонельоз – тяжке інфекційне захворювання, яке викликають мікроби сальмонели.
Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина.
Хворіють сальмонельозом люди різні за віком, але особливо сприйнятливі до цього захворювання діти.
Значну роль в розповсюдженні сальмонельозу відіграють м'ясо, птиця, яйця, риба та інші продукти тваринного походження. У ослаблених тварин мікроби проникають у м’язи ще за життя, можливо забруднення м’яса вмістом кишечника в результаті неправильної обробки туш при забої. Інфікування продуктів харчування відбувається при зіткненні сирих та готових продуктів, при їх неправильному збереженні та транспортуванні, при використанні загального кухонного інвентаря для обробки сировини (напівфабрикатів) та варених виробів.
Неправильне зберігання продуктів сприяє їх забрудненню сальмонелами з допомогою гризунів.
Через 4-6 годин після попадання в організм людини температура підвищується до 38-400С, з’являється біль в животі, нудота, блювання, пронос.
Для попередження захворювання сальмонельозом необхідно виконувати такі вимоги:
1. М'ясо та птицю добре проварювати чи просмажувати невеликими шматками.
2. Качині та гусині яйця використовувати лише в тісто.
3. Не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей.
4. Манну кашу або пюре, в яке додають молоко чи жовток, слід додатково прокип’ятити.
5. Суворо дотримуватись технології приготування м’ясних та кондитерських виробів.
6. Для сирих продуктів використовувати окремий посуд.
7. Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, холодець, молочні продукти, вироби з кремом і т.д.) зберігати при температурі 4-80С.
При появі симптомів шлунково-кишкового розладу або простудного захворювання, яке супроводжується послабленням стулу, необхідно звернутися за медичною допомогою, а не займатися самолікуванням.
ПАМ’ЯТАЙТЕ, що перебіг сальмонельозу нерідко у дорослих безсимптомний, але збудник виділяється у зовнішнє середовище. Недотримання правил особистої гігієни може призвести до появи захворювання у дітей навіть при потраплянні в організм окремих мікробів.
Держпродспоживслужба