«Гриби – тихе полювання»
Настала гаряча пора для «тихої охоти» - збирання грибів.
При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно суворо дотримуватись основних правил. Тоді Ви уникнете випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь. Правила і поради по попередженню отруєнь грибами треба добре пам'ятати і використовувати при зборі і готуванні грибів.
1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які Ви точно знаєте, що вони їстівні.
2. Гриби, які викликають у Вас сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше в сирому виді.
3. Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що у підстави ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.
4. Коли Ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливу ознаку, зазначену в попереднім правилі.
5. Якщо Ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте "печериці", що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отрутної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляді на печериці, пластинки завжди білого кольору.
6. Якщо Ви збираєте для засолення волнушки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов'язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркі та подразнюючі шлунок речовини. Те ж саме варто робити з валуями і сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.
7. При зборі зморшків потрібно завжди пам'ятати про правила їхнього готування, недотримання яких може викликати отруєння. Зморшки варто спочатку прокип'ятити у воді протягом 7-10 хвилин, а відвар обов'язково вилити. Тільки після такої обробки зморшки можна варити і жарити.
8. Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.
9. Не їжте гриби в сирому виді.
10. Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини, срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!
11. Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.
12. При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.
Принесені додому, гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в'ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. Гриби повинні бути в день збору чи не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.
Дотримуючись правил ви принесете задоволення собі і насолоду своїм близьким.
Не купуйте консервовані гриби з рук на риках,та на стихійних ринках.
Держпродспоживслужба