Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

БОТУЛІЗМ – ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО

Дата: 16.06.2022 09:58
Кількість переглядів: 156

 

Фото без опису

         Бобровицьке управління Головного управління Держпродспоживслужби інформує вас про те, що в області зареєстровано черговий випадок захворювання ботулізмом: в лікарню потрапив 63-річний чоловік з Чернігівського району. Причиною захворювання стало вживання риби в'яленої непатраної, виготовленої в домашніх умовах.

Всього в поточному році ботулізмом захворіло 5 осіб ( 2 - з м. Чернігова, 3 - з населених пунктів Чернігівського району). На жаль, чоловік 54 років помер. Випадки захворювання поодинокі, групових спалахів не було. Дітей серед осіб, що захворіли, немає. Всі особи, захворіли після вживання риби в'яленої непатраної, виготовленої в домашніх умовах.

Слід зазначити, що захворювання ботулізмом реєструються в області кожного року, особливо у весняно-літній період. За останні 5 років (2018-2022 роки) в області захворіло 33 особи, померло - 5 осіб. В 97 відсотках випадків захворювання пов'язані з вживанням риби в'яленої непатраної, виготовленої в домашніх умовах.

    Ботулізм – це дуже тяжке захворювання, яке в більшості випадків  приводить   до смерті. Захворювання визивається мікробом “Ботулінус”, який попадаючи    на    харчові   продукти, виділяє при своєму розпаді яд, котрий являється одним із найсильніших бактеріальних ядів, які зустрічаються в природі. Розмножується без доступу повітря(анаеробно). Ось чому він дуже небезпечний, коли порушуються правила при домашньому консервуванні, тому, що в закатаних банках утворюються безкисневі (анаеробні) умови. Має велике значення, що він міститься не в усьому харчовому продукті, а має гніздове розміщення, тобто при вживанні харчового продукті з декількох осіб захворіти може тільки одна особа.

      Найпоширеніші шляхи зараження:

  • в’ялена річкова риба домашнього приготування;
  • консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна                       продукція особливо небезпечні;
  • запечена на природі картопля у фользі( спори збудника потрапляють через контакт з ґрунтом);
  • необроблені рани на природі (спори збудника потрапляють через воду та контакт з ґрунтом);
  • ковбаси і копченості у вакуумній упаковці.

Коли м’ясна та рибна продукція  виготовлені без дотримання температурного режиму та правильної рецептури, то мікроби в консервах розмножуються, розпадаються і виділяють токсин. Токсин не руйнується в шлунково-кишковому тракті людини, а попадає в кров і з її потоком попадає в різні органи, вражає клітини різних тканин, нервової системи, головного мозку, мязів. По своєму перебігу ботулізм не завжди нагадує харчове отруєння, так як розладу кишечника може і не бути, а такі симптоми, як недомагання, в’ялість, розбитість, сухість в роті, відчуття спраги, які з’являються  через 8-12 годин після їди, хворий зв’язує з чим завгодно, а не з вживанням домашніх консервів. На кінець 1-2 доби від початку хвороби з’являються більш грізні симптоми. Хворий погано бачить, так як через сітку, перед очима пелена, предмети подвоюються. Повіко на очах опускається, ковтання затруднюється, мова незрозуміла, з’являються м’язові спазми, підвищується температура.

З метою профілактики виникнення хвороби радимо дотримуватись наступних рекомендацій:

  • щойно впійману рибу негайно охолодити або заморозити, перед засолюванням її необхідно обережно випатрати, щоб не порушити цілісність кишкового тракту і не забруднити м’язи його вмістом;
  • засолювання риби проводити тільки в охолодженому стані, за температури не вище +4°С. Необхідно дотримуватись технології приготування, оскільки при концентрації повареної солі більше 10%, припиняється виділення ботулотоксину;
  • ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби, перед консервуванням, дотримуватись температурного режиму при виготовленні консервів;
  • не вживати консерви з ознаками бомбажу або при підозрі на недоброякісність;
  • продукти що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням;
  • при приготуванні їжі користуватись окремим інвентарем(ножі, дошки) для обробки сирих і варених продуктів;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках.                                                                                             

                                                                 Держпродспоживслужба

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь