A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Перевірка димвентканалів: як діяти?

Дата: 07.10.2021 21:19
Кількість переглядів: 1054

Фото без опису

  Перевірка придатності до роботи димоходів та вентканалів набуває особливої актуальності з настанням холодної пори року. Цю послугу можуть надавати спеціалізовані організації, які мають відповідні ліцензії. Але будьте уважні, щоб не натрапити на "спеціалістів,  які візьмуть  з вас гроші, а димар і тягу не перевірять.

  До Новобасанської сільської ради надійшли звернення від мешканців  про те, що по господарствах ходять представники приватних компаній з пропозиціями перевірки димових та вентиляційних каналів (ДВК).

                       З цього приводу надаємо роз'яснення:

1. Згідно правил безпеки систем газопостачання, один раз на рік необхідно робити чистку димвентканалів.

2. Перевірку і прочищення ДВК можуть виконувати спеціалізовані організації, які мають дозвіл на виконання цих робіт Державної служби України з питань праці. Як правило, це приватні компанії, які надають свої послуги на комерційних умовах. Кожен абонент має право самостійно обирати  таку організацію.

3. Під час обходу подвір'їв спеціалісти фірм повинні пред’являти посвідчення своєї організації, виконувати роботи та пояснювати споживачам, які саме роботи вони оплачують. Господар у свою чергу може подзвонити на 104 та з’ясувати, чи зареєстрована та чи інша фірма, чи має вона ліцензію на проведення даного виду послуг.

4. У Правилах безпеки систем газопостачання визначено, що відповідальність за стан ДВК у приватних будинках  покладається на власників. Щоб акти перевірки були своєчасно надані до газового господарства також дбає власник.

5. Вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими. У разі відсутності димових каналів вентиляційні канали підлягають перевірці один раз на рік.

6. Важливість перевірки вентканалів полягає і в тому, що у разі надзвичайної ситуації та незапланованого відключення газу, при повторному підключенні працівники газової служби будуть вимагати від вас акт перевірки вентканалів.

7. Якщо до вашого будинку прийшов представник такої організації, абонент має право відмовитись від його послуг, особливо в тому випадку, якщо у його розпорядженні вже є акт перевірки та прочищення димових і вентиляційних каналів.

8. У разі відмови господарем від оформлення акту на ДВК, ніхто не має права погрожувати відключенням газу.

9. П. 4.5.14 Правил безпеки систем газопостачання України зобов’язує  перевіряти:

  1. Засміченість димових і вентиляційних каналів, і у разі необхідності їх прочищати або ремонтувати;
  2. Щільність і відокремленість каналів;
  3. Наявність нормальної тяги спеціальним приладом (анемометром);
  4. Наявність і справність протипожежних переділок від горючих конструкцій будівель;
  5. Справність і правильність розташування оголовка відносно даху і розміщених поблизу будівель, споруд і дерев з врахуванням зони вітрового підпору;
  6. Відсутність сажі і смоли на внутрішніх і тріщин на зовнішніх поверхнях каналів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь