A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

COVID-19: вакцинація ефективна та безпечна

Дата: 06.07.2021 09:37
Кількість переглядів: 281

Фото без опису

     Вже понад півтора року Україна, як і весь світ, знаходяться у зоні поширення коронавірусної інфекції, спричиненою збудником доволі  нової та, як виявляється, небезпечної хвороби – COVID-19. Це захворювання, яке виникає внаслідок дії збудника, походженням із Китаю, та характеризується безліччю як специфічних, так  і не специфічних симптомів, притаманних і звичайній застуді, і серйозним враженням імунної та,зокрема, легеневої системи людського організму.

     Відтак хвороба здатна не тільки спричинити певні негаразди людині, а й назавжди залишити її інвалідом та, на жаль, призвести до смерті. Тому,за офіційними статистичними даними, з 31 березня 2020 року інфекція вразила  понад 57 тисяч 330 жителів Чернігівщини, з яких, станом на 15 червня 2021 року, на жаль, померли майже півтори тисячі чоловіків і жінок.

      Серед громадян, які перенесли захворювання, більше третини мають серйозні ускладнення, що на сьогоднішній день формують т.н. ковідний синдром.

      Втім, захисним силам організму варто і, до речі, можливо, допомогти. Так, організм здатен самостійно боротися із будь-якою інфекцію. А у разі, коли йому допоможуть профілактичні щеплення – шанс на одужання сягатиме майже 100 відсотків. Так, сьогодні від COVID-19 в Чернігівській області вакциновано 44 тисячі 558 осіб (4,6% громадян), які вже можуть впевненні – якщо навіть інфекція  і спіткає когось, людина перенесе її  легко та може бути впевнена у відсутності небезпечних ускладнень.

      Відтак велике значення має  щеплення саме двома дозами препаратів проти корона вірусної інфекції, адже саме подвійне вакцинування здатне убезпечити людину від захворювання. Так другу дозу  вакцини отримало вже 6 тисяч 675 жителів регіону. Втім, цього поки недостатньо для створення колективного імунітету, завдяки якому у суспільстві з’явиться можливість протистояти інфекції COVID-19.

      Тому медики, а також представники влади закликають громадян не уникати профілактичних щеплень. Слід пам’ятати, що введення двох доз вакцини убезпечить  людину від захворювання! Для того, щоб їх отримати, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, який і надасть відповідні рекомендації. Є і інші  шляхи. Наприклад, можна зареєструватися на  мобільному порталі «Дія» https://diia.gov.ua, або звернутися через Національний контакт-центр Міністерства охорони здоров’я України, зателефонувавши за номером 0 800 60 20 19. А ще треба знати, що на Чернігівщині працює Обласна безкоштовна  « гаряча» телефонна лінія. Її номер – 0800507070.

   Слід пам’ятати, що людина вважається повністю імунізованою від COVID-19 після введення другої дози вакцини для кількадозних вакцин (саме ними наразі вакцинують в Україні). Стійкий імунітет проти захворювання починає вироблятися вже через два тижні після введення другої дози препарату. До речі, для вакцинації другою дозою вас запросять телефонним дзвінком за контактом, який ви залишили після першого щеплення. Люди, які вакцинувались в центрах вакцинації, отримають другу дозу в тих самих центрах. Якщо ж на вакцинацію вас записував роботодавець, він організовує і друге щеплення. Усі, хто отримав першу дозу вакцини, гарантовано отримають другу дозу. Це стосується всіх вакцин, які використовуються в Україні.

    Як відомо, люди похилого віку перебувають у групі ризику щодо цього небезпечного захворювання. Тому саме їм і необхідно по можливості вдатися до щеплень, яке унеможливить появу небажаних симптомів та убезпечить від небезпечних для здоров’я ускладнень хвороби.

    Відтак додамо: будь-яких тимчасових реакцій на введення препарату на слід боятися. Якщо навіть ви відчули почервоніння у місці ін’єкції, головний біль, біль у м’язах та суглобах, незначне підвищення температури тіла тощо, не хвилюйтеся, вони свідчать, що ваш організм починає виробляти імунітет до COVID-19. І як свідчить  практика, такі симптоми зникають за кілька днів після вакцинації, яка, до речі, є для віх категорій громадян безкоштовною та доступною.

   Відтак нині увесь світ покладає надію саме на вакцинацію. А медики наголошують: імунізація проти COVID-19– це єдиний ефективний спосіб захистити себе та свої родини від коронавірусної хвороби. Ми будемо в безпеці тоді, коли матимемо колективний імунітет.  Отже, імунізація проти COVID-19 – це наш шанс захистити кожного!

 

За інформацією прес-служби Управління охорони здоров’я

Чернігівської облдержадміністрації 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь