A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Пріоритетні напрями діяльності Управління держпраці у Чернігівській області

Дата: 15.03.2021 08:37
Кількість переглядів: 512

 

Одним з пріоритетних напрямів діяльності Управління Держпраці у Чернігівській області -  є запобігання використанню незадекларованої праці у сферах: торгівлі товарами та послугами, транспорту, сільського господарства, будівництва, тимчасового розміщування та організації харчування

    Досягнення повної і продуктивної зайнятості неможливе без викоренення таких явищ як неформальна економіка та незадекларована праця. Ці явища не тільки обмежують можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, вони сприяють створенню та існуванню недобросовісної конкуренції щодо тих суб’єктів господарювання, які в повному обсязі забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників. Проблеми неформальної економіки і незадекларованої праці є однією з перешкод для України у забезпеченні гідної праці і високих темпів зростання.

Криза COVID-19 вкотре оголила вразливість мільйонів, які заробляють засоби для існування неформально або в неформальній економіці, і служить нагадуванням про вирішальну необхідність зробити перехід від неформальної до формальної зайнятості пріоритетним напрямком національної політики.

    Інспекторами праці разом з органами місцевого самоврядування, яким делеговані повноваження здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, проводиться інформаційно-роз’яснювальна кампанія про вжиття заходів щодо детінізації зайнятості у сферах: торгівлі товарами та послугами, транспорту, сільського господарства, будівництва, а також за результатами інформаційно-роз’яснювальної кампанії проведені інспекційні відвідування.

Інформаційно-роз’яснювальна робота відбувається в усіх районах області. За час її проведення було встановлено випадки здійснення господарської діяльності без державної реєстрації суб’єкта господарювання або ознак такої діяльності, про що поінформовано органи Державної податкової служби для вжиття відповідних заходів.

Варто наголосити, що чинне законодавство передбачає кримінальну, адміністративну та фінансову відповідальність за порушення законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин із найманими працівниками:

Фінансова відповідальність: відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України, за порушення законодавства про працю з 02.02.2020 зменшено розмір фінансових санкцій за використання незадекларованої праці з 30 до 10 мінімальних заробітних плат за кожного неоформленого працівника, та складає 60 тисяч гривень.  За вчинення такого порушення повторно протягом двох років – 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, що складає 180 тисяч гривень. Стосовно фізичних осіб-підприємців, які знаходяться на єдиному податку 1-3 групи – замість штрафних санкцій виноситься попередження та адміністративна відповідальність: штраф від 8,5 до 17 тисяч грн.

    Кримінальна відповідальність: караються штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (штраф від 34 до 51 тис. грн) або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років..

 

Головний державний інспектор

відділу з питань додержання

законодавства про працю та

аналітичного забезпечення

Управління Держпраці у

Чернігівській обл.                                                                                  Марина ВЕЛИЧКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь