Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

      20 листопада – Всесвітній день дитини

Дата: 20.11.2020 09:18
Кількість переглядів: 494

          Фото без опису

      Кожна дитина з народження має свої права, а підростаючи, повинна мати більше можливостей брати участь у житті суспільства, готуватися до самостійного життя, користуватися правами свободи думки і слова.

       Щорічно, 20 листопада, відзначається Всесвітній день дітей. Кожного року його відзначають у річницю прийняття Конвенції про права дитини.

           У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам заснувати Всесвітній день дитини, який слід відзначати як день світового братерства і розуміння між дітьми та сприяння благополуччю дітей усього світу. Урядам було запропоновано самостійно вибирати відповідну для цього дня дату. 20 листопада 1959 року Генасамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини, а 40 років, 20 листопада 1989-го – Конвенцію про права дитини.

Основна ідея Конвенції полягає в найкращому забезпеченні інтересів дитини. Положення Конвенції зводяться до чотирьох основних вимог, які мають забезпечити права дітей: виживання, розвиток, захист і забезпечення активної участі в житті суспільства. Головний принцип, який проголошує Конвенція, – визнання дитини повноцінної і повноправною особистістю.

Представник Генерального Секретаріату Ради Європи закликав усі держави-члени вжити ефективних заходів для захисту прав дитини, що гарантуються багатьма конвенціями Ради Європи. Вона визнала важливу роль щодо захисту прав дитини, яку відіграють омбудсмани у певних країнах, і вона заохочуватиме утворення таких незалежних органів у всіх країнах.

Також Рада Європи у цей день закликала заборонити фізичні покарання у сім’ї. У той час, коли майже всі європейські країни заборонили використовувати фізичні покарання для дітей у школах та інших дитячих закладах, насильство у сім’ї залишається широко поширеним. Тому, грунтуючись на Рекомендації Ради Європи 1985 року „ Насильство в сім’ї ”, вона закликала всіх членів Ради Європи заборонити застосування фізичного покарання у сім’ї. „ Ми не можемо більше очікувати, а повинні зробити ці рекомендації реальністю за ради майбутнього всіх дітей та довіри до нашої організації ”, – зазначив Представник Генерального Секретаріату міжнародної організації.

       Саме тому 20 листопада в багатьох країнах світу відзначають свято дитячої радості, благополуччя, світового взаєморозуміння і братерства. Конвенцію підписала 61 країна, в тому числі СРСР в 1990 році. 

Людство зобов’язане дати дітям найкраще. Це проголошено Декларацією прав дитини. Тому привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, пов’язаних із реалізацією заходів щодо забезпечення благополуччя та захисту прав дітей, є одним із головних завдань Міністерства соціальної політики України.

     Останніми роками в Україні на державному рівні зроблено вагомі кроки у напрямку закріплення та дотримання принципів і норм Конвенції ООН про права дитини.

      Хотілося б нагадати всім дорослим людям, що захист прав дитини є нашим спільним завданням. Ми повинні розуміти, що діти - це не маленькі дорослі із маленькими правами, а що вони повноправні члени суспільства, які мають, окрім багатьох прав дорослих і свої особливі права - право на гру, на спілкування з однолітками, на сімейне виховання.

      Питання виховання та захисту підростаючого покоління завжди є й будуть актуальними, адже саме діти є гарантами самозбереження, здоров’я і поступу нації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь