A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Для декларантів увели послаблення, але ними встигнуть скористатися ті, хто звітує після 20 березня

Дата: 30.03.2020 15:40
Кількість переглядів: 306


    Із 20.03.2020 р. діють зміни до Закону України "Про запобігання корупції" від 14.10.2014 р. № 1700-VII. Вони передбачені Законом України від 04.03.2020 р. № 524-IX.

      З цього приводу НАЗК пояснило, як змінились правила подання щорічних декларацій за 2019 рік, які звузили коло суб'єктів декларування та перелік об'єктів декларування.

  Так, щорічну декларацію за 2019 рік не потрібно подавати працівникам патронатних служб, крім радників, помічників, уповноважених, прес-секретаря Президента України та помічників суддів.

  У трьох типах декларацій за 2019 рік, це - щорічна, після звільнення, кандидата на посаду - більше не потрібно зазначати:

- унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі суб'єкта декларування та членів його сім'ї;

- належність до національних публічних діячів;

- зареєстроване місце проживання членів сім'ї суб'єктів декларування;

- об'єкти декларування, які перебували у володінні або користуванні суб'єкта декларування або членів його сім'ї протягом не менше половини днів звітного періоду;

- членів сім'ї суб'єкта декларування, які спільно з ним проживали сукупно протягом не менше 183 днів протягом року;

- трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб'єкт декларування або члени його сім'ї;

- криптовалюти;

- банківські та інші фінансові установи, у тому числі за кордоном, у яких у суб'єкта декларування або членів сім'ї відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно (розділ 12.1 декларації).

НАЗК з 20.03.2020 р. забезпечило для суб'єктів декларування можливість обрати позначку "Не застосовується" у розділах 2.1 та 2.2 форми декларації, які стосуються відомостей про належність до публічних діячів суб'єкта декларування та зареєстрованого місця проживання членів сім'ї декларанта.

У розділі 12.1 декларації слід обрати позначку "Відсутня інформація для декларування в цьому розділі".

В інших вищенаведених випадках відомості не зазначають.

Тобто, фактично всі, хто подає антикорупційні декларації за 2019 рік, починаючи із 20.03.2020 р., отримали можливість не декларувати певну інформацію. Однак виходить всі декларанти, хто подав декларацію раніше, опинилися в умовах, коли їм треба було збирати і розміщувати значно більший обсяг інформації. Особливо це стосується інформації про всі відриті у декларантів та членів їх сім'ї банківські рахунки.

Нагадаємо, щорічні антикорупційні декларації за 2019 рік можна подати до 1 червня. Строки подовжили у зв'язку із карантинними заходами Законом України від 17.03.2020 р. № 530-IX.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь