A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Посієш безпеку – отримаєш прибуток.  Весняно-польові роботи

Дата: 17.03.2020 11:32
Кількість переглядів: 340

 

      Питання створення, безпечних і здорових умов праці, профілактики виробничого травматизму та профзахворювань на виробництві були, є і повинні залишатися одними з найважливіших та актуальних на будь-якому підприємстві незалежно від форми власності, господарювання та кількості працівників.

       Стан охорони праці на підприємствах значною мірою визначається ефективністю функціонування системи управління охороною праці. Роботодавці відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону праці» зобов'язані створювати умови праці, які повинні відповідати нормативно-правовим актам з охорони праці, а також забезпечувати дотримання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

   Займатися профілактикою виробничого травматизму необхідно щодня. Однак часто роботодавці звертають увагу на умови праці лише після того, як з їхніми працівниками трапляється біда.

    За результатами розслідування нещасних випадків, які сталися протягом останніх років на підприємствах Козелецького та Бобровицького районів, основними причинами виробничого травматизму встановлено організаційні та психофізіологічні, а саме: недотримання вимог інструкцій з охорони праці, невиконання посадових обов'язків, залучення до роботи працівників не за спеціальністю, особиста необережність потерпілого.

Зафіксовано випадки, коли працівники були допущені до виконання робіт підвищеної небезпеки без проходження спеціального навчання і перевірки знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці, виконували роботи в стані алкогольного сп’яніння. Найчастіше травмування працівників відбувається через відсутність дієвого контролю за виконанням працюючими вимог охорони праці з боку посадових осіб, експлуатацією підприємствами застарілих та зношених засобів виробництва, внаслідок неякісного проведення навчання та інструктажів з питань охорони праці. Досвід організації роботи з охорони праці свідчить, що навчання персоналу – основний фактор, який запобігає виробничому травматизму.

Під час перевірок  стану  умов і безпеки праці  та проведення профілактичної роботи з цих питань виявляється, що однією з причин, що перешкоджають забезпеченню ефективної роботи з питань охорони праці, є недостатнє фінансування підприємствами заходів щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища. Тому хотілося б звернути увагу роботодавців, що відповідно до статті 19 Закону України «Про охорону праці» для підприємств незалежно від форм власності або фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, витрати на охорону праці становлять не менше 0,5 відсотка фонду оплати праці за попередній рік (на підприємствах, що утримуються за рахунок бюджету, розмір витрат на охорону праці встановлюється в колективному договорі з урахуванням фінансових можливостей).

Людський фактор при виникненні нещасних випадків теж потрібно враховувати. Адже відповідно до вимог статті 14 Закону України «Про охорону праці» наймані працівники зобов’язані дбати про свою особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства. Якщо робітник сам не буде дбати про себе, то всі зусилля в цьому напрямі з боку роботодавця будуть марними.

Трапляються  випадки, коли робітники виконують виробниче завдання в стані алкогольного сп’яніння. При виявленні роботодавцями таких випадків необхідно негайно вживати заходи щодо відсторонення від роботи працівників, а не чекати, коли трапиться лихо.

          Особливо нагальними ці питання стоять сьогодні, у період підготовки та проведення весняно-польових робіт.

          Враховуючи викладене вище, роботодавцям, керівникам сільськогосподарських підприємств, головам фермерських господарств, інженерам з охорони праці потрібно посилити профілактичну роботу із запобігання виробничому травматизму та організувати її згідно з Правилами з охорони праці в сільськогосподарському виробництві:

  • провести навчання та перевірку знань працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки, або там, де є потреба професійного добору;
  • провести інструктажі з охорони праці з усіма працівниками, зайнятими у  виробничих процесах;
  • забезпечити працюючих спецодягом, засобами індивідуального захисту, медичними препаратами, питною водою та засобами пожежогасіння;
  • відвести місця для відпочинку, споживання їжі та куріння;
  • не допускати до роботи осіб, які не пройшли медичний огляд;
  • не допускати до роботи осіб хворих, у нетверезому стані або тих, які не пройшли інструктаж з охорони праці;
  • провести заходи щодо дотримання трудової та виробничої дисципліни;
  • під час технологічних процесів не використовувати несправні машини та обладнання.

   Звертаємо особливу увагу роботодавців на заборону застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці. Також забороняється залучати неповнолітніх до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні, до підіймання і переміщення вантажів, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

    Пам’ятайте, що необхідною умовою успішного проведення комплексу весняно-польових робіт та збереження людського потенціалу є створення керівниками безпечних умов праці найманих працівників та суворе дотримання працівниками трудової, виробничої дисципліни, правил охорони праці та пожежної безпеки.

 

                                                                                                                                   Тетяна Горлач,                                                                                                                                                головний спеціаліст профілактики страхових випадків                                                                                                            Козелецького відділення управління  виконавчої дирекції                                                                                                            Фонду соціального страхування України                                                                                                                                           в Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь