A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

В Україні набув чинності закон про трансплантацію

Дата: 03.07.2018 14:18
Кількість переглядів: 548

Фото без опису

 

В Україні 24 червня набув чинності закон № 2427-VIII "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині". Напередодні його опублікували в парламентському виданні "Голос України". Закон буде введено в дію з 1 січня 2019 року.

Відповідно до закону, кожна людина за життя може погодитися на посмертне донорство чи відмовитися від нього. За бажання можна зробити позначку про це у паспорті/посвідченні водія. Своє рішення можна змінювати, і чинним буде тільки останнє за датою.

Окрім того, є можливість обрати довірену особу, яка після смерті оприлюднить згоду чи заборону потенційного донора на трансплантацію його органів.

Якщо у базах даних немає ані позиції людини з приводу посмертного донорства, ані інформації про довірену особу - запитають у подружжя померлого або в одного із близьких родичів (діти, батьки, рідні брати/сестри). Якщо таких немає - у людини, яка ховатиме померлого. У разі смерті неповнолітнього згоду на трансплантацію питатимуть у батьків або інших законних представників.

Не використовуватимуть органи людини після її смерті, якщо вона за життя виступила проти або не дозволили її родичі.

Закон забороняє вилучати анатомічні матеріали загиблих ветеранів АТО та ООС; дітей-сирот; визнаних недієздатними а також людей, особу яких не встановлено. Не зможуть використати органи загиблого, якщо нема в кого спитати дозволу, проти суд, правоохоронці або судмедексперт.

База даних потенційних донорів і доступ до неї

Єдина державна інформаційна система трансплантації міститиме інформацію про позицію людей щодо посмертного донорства, їх довірених осіб; людей, які стали донорами за життя; тих, хто потребує пересадки органів або вже пройшли через таку операцію. Також у базі даних буде перелік медзакладів, які можуть займатися трансплантацією, а також перелік трансплант-координаторів.

Таку Систему трансплантації мають намір створити до 1 жовтня 2018 року.

Тільки перелік медзакладів із правом займатися трансплантацією та реєстр трансплант-координаторів буде у відкритому доступі. Всі інші дані - конфіденційні. Реєстр планують захищати та встановити у ньому запобіжник - фіксацію того, хто і коли цікавився потенційним донором чи реципієнтом.

Доступ до інформації у системі матиме трансплант-координатор, посадовець відповідального за трансплантацію органу виконавчої влади, судмедексперти. Отже, коли людина визначиться із позицією щодо посмертного донорства - про це "так" чи "ні" дізнається хтось із них - зокрема той, хто вноситиме дані до реєстру.

Як планують організувати трансплантацію органу померлої людини

Після смерті людини, якщо у Системі немає її згоди/незгоди, трансплант-координатори звертатимуться за дозволом до родичів.

Проте безпосередньо пару донор - реципієнт Єдина державна система трансплантації визначатиме автоматично. Інформація оновлюватиметься при кожному надходженні нових даних. Система враховуватиме низку показників, зокрема імунологічну сумісність, наскільки екстрено потрібна трансплантація, відстань між померлим та реципієнтом тощо. У пріоритеті будуть неповнолітні реципієнти і живі донори, які раніше надавали свої анатомічні матеріали.

Якщо в Україні немає реципієнтів для анатомічних матеріалів, їх зможуть запропонувати іншим державам, з якими укладено відповідні міжнародні договори.

Після визначення пари донор - реципієнт дані не можна буде змінити (окрім випадків, коли лікарі визнали трансплантацію неможливою або реципієнт відмовився).

Якщо система визначила пару померлий донор - реципієнт, трансплант-координатор повідомляє про це лікарю. Консиліум лікарів обґрунтовано ухвалює рішення про можливість чи неможливість трансплантації. Якщо їхній вирок “ні”, реципієнт потім зможе оскаржити таке рішення. Якщо вони роблять висновок, що це можливо, то повідомляють реципієнту, який має можливість погодитися чи відмовитися.

Всі дані про кожен з цих етапів фіксують.

Пільги для тих, хто надав свій орган родичу

Люди, які за життя надали орган чи частину органу одному із родичів, мають право на пільги - зокрема на безоплатне медобстеження, медичну допомогу у разі хвороб, пов'язаних із донорством.

Такому донору після операції із вилучення органу дають 3 дні оплачуваної відпустки (їх можна долучити до планової відпустки).

Окрім того, людині відшкодовують додаткові витрати на лікування та посилене харчування відповідно до законодавства. Якщо донору знадобиться пересадка органу, він буде в пріоритеті у черзі в Єдиній системі трансплантації.

У разі інвалідності донора унаслідок втрати органу він має право на пенсію за інвалідністю незалежно від тривалості страхового стажу. У разі смерті людини її непрацездатні родичі отримують пенсію у зв'язку із втратою годувальника, також незалежно від страхового стажу особи.

Заборона на рекламу людських органів і штрафи за порушення

Не можна пересаджувати людині органи тварини, проте можна медвироби, виготовлені з анатомічних матеріалів тварин.

Закон забороняє торгівлю анатомічними матеріалами людини, проте держава може віддячити тим, хто став донором за життя.

Не можна рекламувати людські органи.

Документ посилює відповідальність за вилучення в людини шляхом примушування або обману її анатомічних матеріалів для трансплантації. За це передбачено позбавлення волі до 5 років. Якщо потерпілий перебував у безпорадному стані або в матеріальній чи іншій залежності від винуватця, покарання становитиме позбавлення волі на 5-7 років.

Незаконна торгівля анатомічними матеріалами може стати причиною ув'язнення до 5 років.

Такі порушення, вчинені за попередньою змовою групою осіб, передбачають позбавлення волі на 5-8 років.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь