Держпродспоживслужба інформує: вплив нітратів на організм людини
Вплив нітратів на організм людини - природно негативне і часом просто небезпечно і в той же час неминуче. Але не все відомо, звідки беруться нітрати і як вберегтися від їх впливу.
Що ж являють собою ці нітрати?
Нітрати - це азотисті сполуки, що володіють токсичною дією. Останнім часом, нітрати стали представляти значну небезпеку для здоров'я людини в цілому, а особливо для маленьких дітей.
|
Потрапляють ці, зовсім непотрібні людському організму сполуки, кількома шляхами. По-перше, з рослинною їжею, особливо привізною.
У процесі росту овочів, практично всі сільськогосподарські виробництва застосовують різні азотисті добрива, а з метою швидкої наживи виробник збільшує дозу добрив. Під час росту рослина накопичує в собі небезпечні речовини - нітрати, які вже відновлюються у вигляді нітритів перевищують дозу токсичності в 100 разів.
По-друге, нітрати потрапляють в організм людини з неякісною питною водою, яка забруднена продуктами розпаду органічних речовин або утриманням азотнокислих солей. Особлива небезпека потрапляння шкідливих речовин у воду, вязано з близькістю сільськогосподарських полів, з яких змиваються добрива, потрапляючи найближчим водосховище різними шляхами.
По-третє, потрапляють нітрати в організм з уже готовими продуктами харчування, процес виготовлення яких передбачає застосування нітратних сполук. Звичайно, все процеси виробництва продуктів приписані, але цей процес залишається безконтрольним.
Немає гарантії, що чергова покупка ковбасних виробів не стане причиною чергового надходження шкідливих речовин.
Вплив нітратів на організм людини саме по собі малотоксична і помірне вміст в їжі і воді, не призводить практично не до яких наслідків. Вони не накопичуються в організмі і легко виводяться з нього.
Ситуація змінюється, коли надходження нітратів щоденне і накопичення в організмі людини призводить до утворення вже більше небезпечних сполук - нітритів, під впливом кишкової мікрофлори.
Нітрити всмоктуються в кров, взаємодіють з гемоглобіном, перетворюючи його в метгемоглобін, який нездатний переносити кисень до тканин. Це і призводить до кисневого голодування органів і тканин людського організму, викликаючи розвиток, так званої метгемоглобінемії.
Накопичення нітратів і нітритів у кишечнику сприяє, утворення канцерогенних сполук ніртозамінного типу. Таке накопичення небезпечних сполук в організмі, може призвести до значних проблем у здоров'ї і утворенню злоякісних пухлин.
При попаданні нітратів в організм людини з водою, в значній кількості можуть викликати гостре отруєння, ознаки якого проявляються вже через 1-1,5. Крім типових ознак отруєння у вигляді болю в животі, блювання та слюнотечения з'являється синюшність губ, слизових оболонок, обличчя та нігтів.
Отруєння нітратами з їжею проявляється через 4-6 годин і проявляється спочатку з синюшним, в опорожнении можуть бути присутніми домішки крові. Характерні - загальна слабкість, сонливість, потемніння в очах, сильні головні болі у дітей сильне занепокоєння.
При важких отруєннях спостерігаються судоми і втрата свідомості. Особливо небезпечні отруєння нітратами та нітритами у маленьких дітей, особливо поступове утворення метгемоглобіну в крові.
Вплив нітратів небезпечно і для людей похилого віку страждають серцево-судинними недугами, захворюванням нирок і печінки, недокрів'ям.
Значне накопичення нітратів зазначено в салаті, шпинаті, зелені, редьці, селері, баштанних і практично у всіх коренеплодах. Особливо небезпечні овочі вирощені в теплицях в не сезон, у зв'язку з обмеженим простором і застосуванням більшої кількості добрив.
Як же вберегти себе від впливу нітратів і нітритів?
Слідуючи нехитрих правил обробки і приготування овочів можна нехай і не повністю, але все ж знизити вміст нітритів у продуктах. Наприклад, воду можна кип'ятити або пропускати через спеціальні домашні очисні прилади.
Знизити накопичення нітратів в овочах допоможе ретельна промивка або замочування в холодній воді, що знижує вміст небезпечних речовин на 10-12%. Варка овочів без використання алюмінієвого посуду знижує рівень нітратів на 80%.
Очищену картоплю слід варити у двох водах, так як все вміст нітратів переходить у відвар і його вживання небажано. Соління, маринування і квашення овочів знижує кількість шкідливих сполук на 40%.
Ще один важливий фактор - харчування слід різноманітити і не вживати одні й ті ж продукти щодня. Так знизити вплив і яке-небудь перетворення нитрозосоединений, допоможуть харчові волокна, вони сорбують і запобігають їх потрапляння в кров, виводячи з організму природним шляхом.
Якість наших продуктів харчування залишає бажати кращого, але користуючись не хитра способами усунення всякої гидоти і її накопичення в організмі, можна забезпечити підтримання свого здоров'я надовго.