Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Дотримання температурного режиму в закладах торгівлі та громадському харчування в літню пору

Дата: 22.07.2024 12:07
Кількість переглядів: 58

Фото без опису

Аномальна спека і відключення електропостачання ставлять нові виклики перед суб’єктами господарювання, які працюють з харчовими продуктами. Адже дотриматись вимог щодо безпечної харчових продуктів стає все складніше. Проте в цьому питанні не повинно бути компромісів, адже безпека людського життя - понад усе.

    З настанням літньої пори в кожного з нас виникає питання, при якій температурі повинні зберігатись продукти харчування а закладах торгівлі та в громадському харчуванні, і як вберегти себе від захворювань на гострі кишкові інфекції?.

     Отже зберігання швидкопсувних харчових продуктів може проводитись тільки з холодильного обладнання яке обладнане термометрами. В приміщенні торгового закладу можуть реалізуватись інші харчові продукти, зокрема, бакалійні вироби, печиво, хліб та хлібобулочні вироби та не швидкопсувні харчові продукти, проте температура повітря в закладах торгівлі та громадського харчування не повинна перевищувати 20 °С , та при відносній вологості повітря 70 %.

            Розберемо найбільш поширені методи зберігання харчових продуктів:

Морозильна камера:

Температура морозильної камери становить −18 °C.

Промислові продукти харчування зберігаються довше: м’ясні — до року, рибні — до дев’яти місяців.Невелика свіжа риба пролежить у морозилці без втрати якості 2–3 місяці, а більша або приготована — до півроку. Креветки, ракі відварюють, після чого їх можна заморозити на 2–3 місяці.

З молочної продукції можна заморожувати лише сир.

  Холодильник:

Температурний режим зберігання продуктів в основній частині холодильника зазвичай становить +5 °С, але цей показник регулюється залежно від температури приміщення. Чим вона вища, тим на більш високі показники виставляється термостат, щоб компенсувати різницю температур і зняти навантаження з холодильника. Далі наведемо терміни та умови зберігання продуктів при середній температурі.

Сире м’ясо можна тримати в холодильнику в належній упаковці не більше п’яти днів, приготоване — 3–5 днів. Упаковані сосиски та сардельки можуть залишатися охолодженими до двох тижнів, відкритими — не більше одного.

Гриби можуть залишатися охолодженими до п’яти діб. Причому їх бажано обгорнути папером, а потім поліетиленом.

Сирі яйця зберігаються 4–5 тижнів, а зварені круто — не більше одного.

Норми зберігання продуктів молочних обмежуються тижнем, але деякі види твердих сирів можна зберігати до двох тижнів.

Салати розкладають у герметичні контейнери, які ставлять у холодильник не більше ніж на три доби.

Для фруктів у холодильнику передбачене спеціальне відділення. Там вони зберігають свої корисні властивості до чотирьох днів. Виноград, гарбуз, шпинат, селера, салат качанний будуть свіжими 10–14 днів.

Слід чітко дотримуватися термінів зберігання швидкопсувних харчових продуктів. Наслідки їх вживання після граничного терміну або за неналежних умов зберігання можуть виявитися сумнівними.

Умовно такі продукти ділять на швидкопсувні й особливо швидкопсувні. Перші можна зберігати від трьох діб до місяця, другі — не більше 36 годин. Однак і ті, й інші потребують температурного режиму не вище +6 °С.

 

             

Держпродспоживслужба.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь