Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Увага! Небезпечний багатоїдний шкідник

Дата: 10.07.2024 16:26
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

У зв’язку із запровадженням особливого режиму захисту рослин на території Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області та з огляду на звернення Національного агентства з безпеки харчових продуктів Республіки Молдова від 28.06.2024 № 13-3298 щодо поширення в південних районах Республіки Молдова, розташованих поблизу Болградського району Одеської області, перелітної сарани (Locusta migratoria), звертаємо увагу, що відповідно до статті 5, 18 Закону України «Про захист рослин» під час проведення обстежень сільськогосподарських та інших угідь необхідно звертати максимальну увагу на розвиток і поширення особливо небезпечних шкідливих організмів, зокрема сарани перелітної (Locusta migratoria). 

Необхідно також зазначити, що у попередні роки на території Чернігівської області Чернігівського району в урочищі В’юнище та випаси Липки, які межують із с Пакуль та с. Семенягівка, виявлялись малочисельні осередки італійського пруса, з нестадних видів поодинокі екземпляри кобилок (блакитнокрила).

 

Італійська сарана, або як ще її називають італійський прус.

Зовнішній вигляд: довжина самців — 14,5 – 25 мм, самок — 23,5 – 41,1 мм, колір тіла варіює і може бути коричневобурим, сірокоричневим, коричневим, бурим, жовтобурим або білуватим; передньоспинка з вираженими боковими кілями; груди між передніми ногами з міцним тупим виростом на кінці; надкрила до вершини звужені, з рідким жилкуванням, зазвичай з численними чорнуватими плямами різного розміру; крила дещо коротші від надкрил, вузькі, з дуже рідким жилкуванням, в основі рожеві; задні стегна зсередини рожеві, з двома неповними темними перев’язями, іноді перев’язі майже відсутні; задні гомілки червоні або рожеві, іноді білуваті зі слабким рожевим відтінком; церки в профіль до вершини розширені; нижній зубчик церок самця слабкий, значно коротший від середнього і верхнього.

Розвиток: імаго живе в різноманітних диких біотопах. Період спарювання відбувається незабаром після закінчення статевого дозрівання. Відкладання яєць починається з другої половини літа, десь через тиждень після спарювання. На пухкому грунті яйця відкладають на глибину 3-3,5 см. Яйце зимує в грунті, всередині кубушки. Процес відродження розтягнутий з середини травня до середини червня. Масова поява личинок спостерігається при прогріванні грунту до +23° C. Розвиток від личинки до імаго проходить через п'ять вікових груп, в середньому за 40-45 діб. Поява молодих особин спостерігається в другій половині літа. Незабаром після окрилення комахи спарюються і приступають до відкладання яєць. 

Як поліфаг, італійська сарана пошкоджує листя, стебла хлібних злаків, бобових трав, кукурудзи, соняшнику, зернобобових, овочевих, баштанних, технічних, лікарських, лісових, плодових, винограду.

 

ЗАХОДИ ЗАХИСТУ ПОСІВІВ, ІНШИХ УГІДЬ

ВІД САРАНОВИХ

 

Стратегія і тактика регулювання чисельності саранових має будуватися на основі ефективного поєднання агротехнічних, організаційно – господарських і винищувальних заходів.

Враховуючи, що більшість саранових живуть і розмножуються на цілинних занедбаних угіддях, пустошах, за високої чисельності ворочок, найефективнішим прийомом восени є проведення боронування, дискування або оранки всієї площі в залежності від характеру її використання (залежі, пасовища, інше), чим знищується до 80% шкідників. Важливу роль відіграє використання правильних сівозмін, своєчасне проведення агротехнічних та інших заходів, направлених на покращення стану пасовищ.

Для планування робіт і ефективної боротьби з сарановими навесні (квітень) проводять контрольні обстеження угідь для оцінки стану яєць у ворочках і встановлення строків виплодження личинок. Регулярно, починаючи з другої декади травня, проводять обстеження неорних земель, випасів, багаторічних трав, лісосмуг тощо, з визначенням рівнів заселеності площ та чисельності личинок.

Суцільні хімічні обробки угідь планують за наявності 1-2 і більше ворочків на кв.м та високої чисельності саранових за попередньої вегетації, в разі 0,02-0,03 особин на кв.м, лише у вогнищах високої чисельності. Обприскування проводять за чисельності італійського пруса 2-5, нестадних саранових 10-15 екз. на кв.м.

Захист посівів від саранових розпочинають за масової появи личинок першого віку. Основну масу личинок стадних саранових слід ліквідувати до закінчення розвитку третього-четвертого віків, до окрилення саранчуків завершити хімічні заходи. Обробки проводять вранці та ввечері, коли комахи знаходяться на рослинах. Кулігу, що рухається, обробляють на площі за 200-250 м від «голови», охоплюючи її по спіралі, що перевищує фронт куліги.

З метою оперативного здійснення заходів стосовно обмеження розповсюдження масового розвитку та поширення особливо небезпечних шкідливих організмів, в тому числі і з родини саранових, у разі їх виявлення просимо невідкладно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області за адресою: пр. Грушевського Михайла, 180, м. Чернігів, 14034, е-mail: post@dpsscn.gov.ua. Телефон для довідок Управління фітосанітарної безпеки Головного управління: (0462) 676-772.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь