Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Попередження насильства в сім’ї, зокрема над дітьми

Дата: 02.07.2024 09:56
Кількість переглядів: 153

 

 

Фото без описуФото без опису

    Ні для кого не секрет, що проблема насильства в сім’ї  примушує говорити про себе на повний голос. Дослідження, що проводяться в Україні, також підтверджують надзвичайну гостроту проблеми та поширення різних форм насильства в українських сім’ях. Прийняття Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» свідчить про визнання цієї проблеми державою, винесення її з розгляду приватної проблеми родини на державний рівень.

  Причинами прояву насильства в українських родинах є психологічні, соціальні та економічні чинники. Водночас саме проблема насильства в сім’ї є причиною таких глобальних явищ, як: бездоглядність та безпритульність дітей, зростання кількості розлучень, формування насильницького менталітету нації, жебракування, втрата загальнолюдських цінностей любові та взаєморозуміння. А головне – діти, що спостерігають за насильством у власній сім’ї, переносять цей негативний досвід у власне життя, відтворюючи саме насильницьку модель поведінки у власних родинах та в суспільстві.

На жаль, немає достовірної статистики про реальні прояви насильства в сім’ї, оскільки насильство в родині найчастіше приховане. Необхідно відзначити зростання кількості осіб, поставлених на профілактичний облік, що свідчить про зростання проінформованості населення про можливості вирішення проблеми.

На сьогодні робота з попередження насильства в сім’ї спрямована переважно на організацію надання допомоги потерпілим та застосування санкцій у відношенні агресора, тобто на подолання наслідків насильства, а не на попередження цього явища. 

Отже, подолавши домашнє насильство, відновивши в українських сім’ях атмосферу добра та злагоди, у країні автоматично буде поборена ціла низка проблем.

   Також додаємо контакти, які можуть стати в нагоді:

  •  Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 0-800-500-335 або 116-123, 15-47 для отримання консультацій юриста або психолога, а також інформації про заклади, в які ви можете звернутися за допомогою по місцем проживання

  • Інформаційна лінія центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

  • 0-800-213-103

  • Національна дитяча гаряча лінія: 0-800-500-225

  • Всеукраїнський телефон довіри: 0-800-501-701; цілодобово

  • ГО «Ластрада-Україна» 0800 500 335 або 116 123 (з мобільного)

  • Телефон довіри «Людина в біді»: 0-800-210-160

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь