A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

ДУ "Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" повідомляє

Дата: 21.02.2023 09:59
Кількість переглядів: 130

 

Оперативна довідка про санітарно-епідемічну ситуацію з 03.02.23 по 09.02.23.

      За 6 тиждень отримано 318 первинних екстрених повідомлень, що на 15 більше у порівнянні з попереднім тижнем. Збільшилась кількість випадків коронавірусної хвороби на 43,6% (з 117 до 168). Захворюваність на туберкульоз органів дихання знаходиться на рівні минулого тижня та не перевищує середні багаторічні показники. Зареєстровано 1 випадок хвороби Лайма, 47 випадків грипу. Серед інших інфекційних захворювань реєструються випадки вітряної віспи, мононуклеозу, аскаридозу, лямбліозу, ентеробіозу, опісторхозу.
       Захворюваність на гострі кишкові інфекції не перевищує середні багаторічні показники (21 вип.).
       Спалахів інфекційних захворювань не зареєстровано.
Продовжується моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ. За минулий тиждень до закладів охорони здоров’я звернулося на 6,2% більше осіб, яким встановлено діагноз «ГРВІ» ніж за попередній, в т.ч. дітей – на 8,5%. Рівень захворюваності нижче епідемічного порогу на – 14,3% та знаходиться на середньому рівні інтенсивності епідемічного процесу.
      З початку епідсезону в області, станом на 09.02.2023 року, перехворіло на грип та ГРВІ у 2,2 рази менше осіб, ніж за аналогічний період попереднього епідсезону 2021-2022рр., в т.ч. дітей у 1,6 разів.
На минулому тижні зареєстровано перевищення епідемічного рівня захворюваності у Менській міській ТГ Корюківського району, Батуринській, Борзнянській міських, Комарівській, Мринській, Новобасанській сільських громадах Ніжинського району, Коропській та Понорницькій селищних ТГ Новгород-Сіверського району, Варвинській, Ладанській та Линовицькій селищних громадах Прилуцького району, Остерській міській ТГ Чернігівського району.         Органам місцевого самоврядування вищезазначених громад надано інформацію про епідемічну ситуацію з ГРВІ та грипу з метою прийняття управлінських рішень. Але на жаль, Сосницька селищна ТГ отримавши повідомлення про перевищення епідемічного порогу захворюваності на грип та ГРВІ у громаді, управлінські рішення не приймала, все обмежилось наданням рекомендацій керівникам ЗШО та ЗДО.
У поточному епідсезоні серед циркулюючих вірусів домінує вірус грипу А. У той же час виділяються коронавіруси, віруси грипу В, парагрипу, риновіруси, РС- віруси, метапневмовіруси.
Показник охоплення вакцинацією проти грипу залишається низьким: від початку епідсезону вакциновано 2696 осіб, з них 1702 особи з групи медичного та епідемічного ризику, що становить 4,0 % від загальної кількості цієї групи.
Епідситуація щодо інфекційної захворюваності нестійка – рівень захворюваності на інфекційні хвороби не перевищує середні багаторічні показники, проте є сприятливі умови для поширення цих хвороб.
З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення спеціалістами ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» згідно плану моніторингових досліджень та за зверненнями суб’єктів господарювання було відібрано та досліджено:
– на мікробіологічні показники – 50 зразків води питної централізованого водопостачання та 4 зразки води питної нецентралізованого водопостачання. 1 зразок води питної централізованого водопостачання не відповідав вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по вмісту коліформ (водопровідна мережа ПрАТ «Комунальник», м. Сновськ Корюківського району). Інформація про результати досліджень надана суб’єкту господарювання; – на санітарно – хімічні та органолептичні показники – 67 зразків води питної централізованого водопостачання та 30 зразків води питної нецентралізованого водопостачання. Виявлено відхилення за вмістом заліза у 1 зразку води питної нецентралізованого водопостачання (ЗОШ с.Сиволож Плисецької ОТГ Ніжинського району) та відхилення за вмістом нітратів у 5 зразках води питної нецентралізованого водопостачання (с.Жадове Семенівської ОТГ Корюківського району, с.Безуглівка, с.Сулак Талалаївської ОТГ Ніжинського району, с.Гусинка Чернігівського району, с.Мурав’ївка Н-Сіверського району). Вміст нітратів у досліджених пробах перевищує гранично-допустиму концентрацію в 2,5 – 7 разів і може стати причиною захворювання дітей метгемоглобінемією.
Власникам джерел водопостачання повідомлено про небезпеку використання води питної з високим вмістом нітратів, впершу чергу для дітей. Інформація про результати досліджень надана власникам джерел водопостачання, органам виконавчої влади та місцевого самоврядування.
Здійснюється контроль гама-фону в контрольних точках вимірювань: на території Чернігівського, Ніжинського, Прилуцького, Корюківського, Н-Сіверського відділів проводиться 3 рази на добу, на території відділень – 1 раз на добу. Зареєстровані рівні гама-фону від 11 до 24 мкР/год відповідають природному радіаційному фону області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь