A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Об'єднуємо зусилля задля збереження лісів Чернігівщини

Дата: 14.02.2020 10:18
Кількість переглядів: 432

 

Світлина від Андрія Прокопенка.

Світлина від Андрія Прокопенка.

Світлина від Андрія Прокопенка.

Світлина від Андрія Прокопенка.

      07 лютого проведено  перше засідання обласного штабу Чернігівської ОДА з координації роботи з протидії незаконним рубкам лісів та діяльності нелегальних деревообробних пунктів на території області.

        Організація штабу стала логічним продовженням рішень колегії ОДА.

     Ми зробили відкритий анонс і запросили до роботи всіх бажаючих – громадськість та активістів, щоб разом протидіяти нелегальним рубкам лісів та прихованим деревообробним пунктам. Лише у такій тісній та прозорій співпраці можна кардинально змінити ситуацію у сфері лісництва Чернігівщини.

       Визначили три пріоритетних напрямки:
1. 100% забезпечення підключення до системи електронного обліку лісозаготівельних підприємств.
2. Протидія нелегальним рубкам. Для цього відпрацьовуємо взаємодію правоохоронців, екоінспекції та громадськості.
3. Виявлення незаконних деревообробних пунктів. Всі причетні до цього ганебного явища мають понести відповідальність. В нагоді стане вже відпрацьований механізм рейдів по нелегальних автозаправках.

    Завдяки нашій чіткій позиції наразі бачимо значні позитивні зрушення в запровадженні електронного обліку деревини. КП «Чернігівоблагроліс» вже уклало договори на закупівлю обладнання та програмного забезпечення з ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» для 17 агролісгоспів. Закуплені прилади для біркування, 52 тисячі бірок, мобільні телефони, термопапір і т.і. Провели навчання персоналу. Окрім Козелецького агролісгоспу, всі філії вже почали відпускати деревину в електронному вигляді. Через тиждень система запрацює на повну. Плануємо виїхати у районні лісництва, щоб побачити як це працює.

    Суттєву перепону для виведення заготівлі лісу в законодавче русло становлять безгосподарські ділянки, що раніше належали сільськогосподарським підприємствам. Приміром, у Корюківському районі це 1860 га, Козелецькому – 198 га, Срібнянському – 266 га, Чернігівському – 95 га, Бахмацькому – 1000 га. Такі лісові масиви піддаються безконтрольним вирубкам як з боку лісозаготівельних підприємств, так і населення. І нема з кого спитати за це свавілля. На сесії обласної ради будемо ставити питання про передачу лісів з невизначеним статусом в комунальну власність.

  Будемо приймати обласну Програму охорони лісів та водних об`єктів Чернігівської області. Проєкт документу вже є. Доопрацюємо з урахуванням ідей та пропозицій від громадськості, депутатів та подамо на найближчу сесію обласної ради. Впевнений, що всі фракції підтримають це рішення задля збереження лісів.

    За словами в.о. начальника Державної екоінспекції Валентини Дзюби, завдяки громадським активістам, в 2019 році, на території області виявлено 13 незаконних вирубок. Сума збитків склала близько 6 млн грн. Всі матеріали передані до правоохоронних органів.

    Однак, притягнення порушників до відповідальності залежить від оперативності повідомлення поліції про злочин. В багатьох випадках сигнал поступає через декілька днів. Спіймати по гарячих слідах не вдається. Тому громадянам слід знати про доступні канали зв`язку. В першу чергу телефонувати на 102 або на «Гарячу лінію» Держлісагенства України 0-800-604-473.

   Є розроблений спеціальний мобільний додаток «Ліс у смартфоні». Прямо з мобільного можна перевірити легальність вирубки або перевезення вже зрубаної деревини. Посилання: https://lk.ukrforest.com

Працюємо далі й запрошуємо всіх долучатися. Маємо докласти спільних зусиль, щоб лісові масиви збереглися нашим наступним поколінням. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь