A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Звіт Новобасанського сільського голови за 2023 рік

Дата: 04.03.2024 11:21
Кількість переглядів: 397

Фото без опису

Звіт

сільського голови, відповідно до Закону України «Про місцеве

самоврядування в Україні» за 2023 рік

      

         Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» звітую перед Новобасанською сільською територіальною громадою за підсумками роботи 2023 року.

Новобасанська територіальна громада,  як орган  місцевого  самоврядування, дотримується зазначених законодавством принципів законності, гласності, колегіальності, поєднання місцевих і державних інтересів.

Як голова громади, намагаюсь побудувати злагоджену, відкриту роботу депутатського корпусу, виконкому та працівників сільської ради. 

      

ДІЯЛЬНІСТЬ  РАДИ

  Новобасанська  територіальна громада створена 15 лютого 2017 року.

  В 2020 році приєднано до Новобасанської громади та реорганізовано в старостинські округи Вороньківську та Соколівську сільські  ради.

  Сільська рада публічна і відкрита у своїй діяльності, про  що свідчить робота з висвітлення роботи ради, прийнятих документів на сесіях ради, засіданнях виконавчого комітету, робота комісій, а також  щоденні новини про життя громади. Офіційний сайт сільської ради повністю відповідає вимогам зі створення (модернізації) офіційних веб-сайтів (веб-порталів) органів виконавчої влади, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2019 р. № 493. Сайт легкодоступний та відкритий для жителів та гостей громади.

       Створено офіційну сторінку сільської ради у Facebook, на сьогодні вона має 2100 підписників, та Telegram канал, який має 230 підписників. Щоденно ведеться робота по її наповненню інформаційними матеріалами.

Відповідно до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» основною організаційно-правовою формою діяльності рад є сесія. Закон визначає, що сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал. З початку скликання відбулося 18 пленарних засідань ради, на яких розглянули та прийняли відповідні рішення з  398 питань. Це дає можливість вирішити ряд важливих питань життєдіяльності громади, управління майном,  земельними питаннями та питань порушених у зверненнях громадян, клопотаннях підприємств, установ та організацій. Найважливішими серед них стали питання про прийняття бюджету Новобасанської сільської територіальної громади,  галузевих програм, тощо.

        Рішення сільської ради приймались відкритим поіменним голосуванням, результати яких оприлюднені на офіційному сайті сільської ради.

Усі питання, які розглядалися на сесіях, в обов’язковому порядку були попередньо опрацьовані на засіданнях постійних комісій.

Детальне вивчення всіх питань на комісіях, дозволило в конструктивному руслі  працювати безпосередньо на пленарних засіданнях та приймати відповідні рішення.

Також,  постійні комісії в межах своєї компетенції здійснювали  контроль за виконанням прийнятих селищною радою рішень.

Виконавча діяльність сільської ради здійснювалася через виконавчий комітет, який проводив свою роботу, спрямовану на вирішення соціально-економічних, адміністративно-господарських, житлово-комунальних  та інших важливих проблем громади. До його складу включені представники різних сфер діяльності та галузей, які мають досвід професійної діяльності і можуть впливати безпосередньо на вирішення ключових проблем населених пунктів.

Виконавчий комітет координує й контролює роботу апарату виконавчого комітету та підприємств і установ, що належать до комунальної власності територіальної громади.

Усього за звітний період на засіданнях  виконавчого комітету розглянуто 628 питань.

        На виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» проводиться робота щодо створення необхідних умов для реалізації права громадян на отримання інформації, яка належить до категорії публічної.

       Проекти рішень виконавчого комітету та сесій сільської ради, порядки денні засідань, оприлюднюються на офіційному веб-сайті сільської ради. Умови і порядок доступу до публічної інформації доведений до відома громадян шляхом розміщення повідомлення на офіційному сайті.

Одним з основних напрямків діяльності виконкому сільської  ради є робота із зверненнями громадян, яка проводиться системно, спрямована на створення необхідних умов для реалізації прав громадян при письмових та усних зверненнях, за принципом доступності та відкритості.  Введеться планування даної роботи, щоквартально проводиться аналітична робота з питань звернень громадян.

Працівниками виконкому та створеними комісіями порушені у зверненнях питання вивчаються у повному обсязі, усі звернення громадян розглядаються у встановлені терміни, своєчасно надаються обґрунтовані відповіді, в разі необхідності на засіданнях виконавчого комітету та сесіях сільської  ради приймаються рішення.

Реалізація забезпечення та виконання наданих законом повноважень організаційного, інформаційно-аналітичного та матеріально-технічного забезпечення діяльності сільської радипротягом року здійснювалася апаратом працівників Навобасанської сільської ради. Здійснювали функції ефективного виконання покладених завдань (опрацювання листів звернення, кореспонденції, надання відповідей дописувачам та підготовка інформації) визначених дериктивними документами, ефективної діяльності відділів сільської ради. Як свідчить проведений аналіз, у 2023 році на адресу Новобасанської сільської ради надійшло 1803 звернень, вхідна документація склала 5171 листа; вихідна документація склала 2779 документи, розпоряджень сільського голови: 104-з основної діяльності, 85-з адміністративно-господарської діяльності, 214-з особового складу, 167- надання відпусток, 27-про направлення у відрядження; 28 наказів начальника служби у справах дітей; видано 2550 довідок, прийнято 628 рішень виконавчого комітету та 398 рішень сесій сільської ради, зареєстровано та видано свідоцтва: 109 про смерть, зареєстровано 3 шлюби та видано 6 свідоцтв, здійснено 132 нотаріальних дій та видано 23 нотаріальних доручень; складено 533 акти пошкодженого та зруйнованого майна фізичних осіб та 40 актів пошкодженого та зруйнованого майна юридичних осіб; оброблено 105 заяв по пошкодженому майну та видано компенсацію; платіжних інструкцій, які подавадися органам казначейства - 1012 од.., оформлено розподілів бюджетних асигнувань одержувачам коштів 142 од., під час розподілу та перерозподілу бюджетних коштів подано в органи казначейства 142 довідки.

 

БЮДЖЕТ

 

          Стабільність та економічний розвиток територіальної громади передусім залежить від наповнення бюджету.

          Правильно сформований бюджет – запорука процвітання громади.

Бюджет Новобасанської сільської територіальної громади на 2023 рік складає  139 832 601 гривня (планові показники загального та спеціального фондів).

За 2023 рік фактичне  надходження доходів склало 99 591 628 гривень, із них до загального фонду надійшло

 99 439 880  гривень, до спеціального фонду – 151 748 гривень. 

Виконання дохідної частини загального фонду за власними та закріпленими податками та зборами становить 106,6 % при запланованих 56 985 950 гривень, надійшло 60 767 559 гривень. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження  збільшились  на  18 610 114  гривень, або ж на 44 відсотки.

 

Основними джерелами наповнення бюджету є:

          - податок на доходи фізичних осіб, який виконано за відповідний період на 106,8 %, (при плані 36 358 150   гривень, надійшло 38 829 105 гривень).  Питома вага цього податку в загальному обсязі надходжень становить  63,9 %;

 

- єдиний податок - при плані 9 342 800 гривень, фактично надійшло 9 796 092 гривні, виконання становить 104,9%. Питома вага цього податку становить 16,1 % від надходжень загального фонду;

 

- акцизний податок - при плані 3 200 000 гривень, фактично надійшло 4 211 805 гривень, виконання становить 131,6%. Питома вага цього податку становить 6,9 % від надходжень загального фонду;

 

- податок на майно - при плані 7 500 000 гривень, фактично надійшло 7 270 808 гривень, виконання становить 96,9%. Питома вага цього податку становить 12,0 % від надходжень загального фонду.

 

З державного та обласного бюджету надійшло 38 672 321 гривня дотацій та цільових субвенцій, із них:

 - Базова дотація з державного бюджету – 6 154 900 гривень;

 - Додаткова дотація з державного бюджету – 12 666 200 гривень;

- Освітня субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам -16 003 400 гривень;

- Субвенція на надання державної підтримки особам з особливими  освітніми потребами – 33 900 гривень;

- Інші дотації з місцевого бюджету -207 976 гривень;

          - Інші субвенції з місцевого бюджету – 29 715 гривень;

- Субвенція з місцевого бюджету на облаштування безпечних умов у закладах загальної

середньої освіти за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету – 3 576 230 гривень.

 

   Фактичний  обсяг  бюджету Новобасанської сільської територіальної громади за видатками за 2023 рік  складає 100 893 525  гривень, із них видатки загального фонду 87 867 000 гривень. (94,3 % від запланованого обсягу) та спеціального фонду – 13 026 525 гривень. (19,9 % від запланованого обсягу).

 

Станом на 01 січня 2024 року кредиторська заборгованість по установам, які утримуються за рахунок коштів бюджету сільської територіальної громади по захищених статтях - відсутня.

 

 

ОСВІТА І КУЛЬТУРА

Відповідно до статті 66 Закону України "Про освіту" Новобасанська сільська рада планує та забезпечує розвиток мережі дошкільної, початкової та базової середньої освіти на території Новобасанської територіальної громади.

 

У плані роботи відділу на 2023 рік було передбачено заходи з оптимізації мережі закладів освіти, зокрема формування мережі освітніх закладів, проведення роботи щодо створення умов для організованого підвезення до місця навчання учнів, які проживають за межею пішохідної доступності, технічне обслуговування шкільних автобусів, обліку дітей шкільного та дошкільного віку, заходи щодо активізації національно-патріотичного виховання, оздоровчо-фізкультурного напрямку та покращення матеріально-технічного забезпечення.

 

Відповідно до Програми «Вчитель» на 2023 рік, затвердженої рішенням  Новобасанської сільської ради  від 26.11.2021 №2-15/2021, діяльність відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту спрямована на реалізацію економічних та соціальних гарантій професійної діяльності педагогічних працівників та утвердження їх високого соціального статусу в суспільстві, а також на забезпечення повноцінного та ефективного освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти Новобасанської сільської ради.

У 2023  році на підвідомчій території Новобасанської сільської ради  функціонувало 7 закладів освіти: 3 - ЗЗСО І-ІІІ ступенів; 1 – гімназія (з дошкільним підрозділом), 3 - ЗДО. Станом на кінець грудня 2023 року навчанням було охоплено  540 учнів, дошкільним вихованням – 95 вихованців. У закладах загальної середньої освіти працювало 76 педагогів, з них 3 сумісники; в ЗДО - 14 педагогів. 

Нове Положення про атестацію педагогічних працівників   вимагає від учителя  щорічного проходження курсів підвищення кваліфікації. Більшість педагогів закладів освіти Новобасанської ТГ курси проходять на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. К.Д.Ушинського. У 2023 році  педагогічні працівники закладів освіти Новобасанської сільської ради були охоплені курсовою перепідготовкою за дистанційною формою навчання (два заступники з НВР пройшли навчання офлайн).

Керівники закладів також щорічно проходять навчання з цивільного захисту та пожежної безпеки (у 2023 році теж у дистанційній формі).

 Відбулися засідання атестаційних комісій І та ІІ рівнів. У 2023 році на відповідність займаній посаді проатестовані  один директор та два заступники з НВР закладів ЗСО. Загальна кількість педпрацівників, які проатестувалися – 14, з них:

на вищу кваліфікаційну категорію – 11, на першу – 2,  на другу - 1.

Щорічно до Управління освіти і науки відділ освіти надає пропозиції щодо нагородження кращих педагогічних працівників. Плідна праця освітян  дає позитивні результати на обласному та всеукраїнському рівнях.  У 2023 році за багаторічну сумлінну  працю, вагомий внесок у навчання та виховання молодого покоління було нагороджено Почесними грамотами  сільської ради –5 педпрацівників, відділу ОКСМС - 11.

У 2023 році 10-м педагогічним працівникам за успіхи в роботі з обдарованими учнями було визначено премію на  загальну суму 13 тис. грн.

 

Робота з обдарованими дітьми була спрямована на реалізацію основних положень Програми роботи з обдарованою молоддю на підвідомчій території Новобасанської сільської ради на 2023 рік шляхом здійснення комплексу заходів, спрямованих на пошук, навчання і розвиток обдарованих дітей, а також створення умов для їхнього творчого самозростання.

У  предметних олімпіадах  у 2022/2023 н.р. взяли участь здобувачі освіти Новобиківського та Вороньківського закладів ЗСО І-ІІІ ступенів Новобасанської сільської ради. Троє учнів Новобиківського ЗЗСО були учасниками  ІУ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади із біології.

    

Відповідно до рішення двадцять восьмої сесії восьмого скликання  від 17.05.2023 №5-28/2023 «Про визначення учнів-стипендіатів сільської ради та преміювання вчителів» та з метою підтримки обдарованих, талановитих учнів закладів загальної середньої освіти, стимулювання їх творчості та засвідчення їх особистих досягнень  були призначені стипендії на період 2023 року 11-м здобувачам освіти Новобиківського та Вороньківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів на суму 40 200 грн.

Активізовано роботу щодо участі учнів у Всеукраїнських іграх «Соняшник», «Sunflower»,  «Кенгуру», «Левеня», «Геліантус» та інших (за власний рахунок).

Протягом травня - червня  2023 року Вороньківський ЗДО «Берізка» взяв участь в проєкті «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні», що реалізує ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти»  від дитячого фонду ЮНІСЕФ та отримав по 2 великих і маленьких ігрових наборів для дітей. Вихователь для якісного надання освітніх послуг отримала від благодійного фонду методичне (дидактичні посібники, таблиці, роздатковий матеріал) і технічне забезпечення (ноутбук LENOVO).

 

Педагогічний колектив Новобиківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів став учасником Всеукраїнського проєкту «Безпечні школи». Упродовж травня-вересня 2023 року працював шкільний комітет «Безпечна школа», який проводив засідання, зустрічі, адвокації. За результатом роботи та спільного рішення педагогів, учнів та батьків, було встановлено відеонагляд  та паркан. Це проєкт від ГО «Істок» та Save the Children.

 У рамках іншого проєкту за додаткової фінансово-організаційної підтримки Save the Children зреалізували наступні актуальні  для нашого закладу запити:

  • ремонти у трьох  навчальних кабінетах з частковою заміною меблів
  • повне умеблювання укриття.

З метою допомогти відновити школу та село, які зазнали пошкоджень та руйнувань під час російської окупації в 2022 році,  команда "Легіон НБ" Новобиківського ЗЗСО І-ІІІ  ступенів взяла участь в програмі громадянської освіти UActive та протягом 3-х місяців працювала над проектом "Здорова громада - здорова нація".  В результаті плідної праці вчителів, учнів, батьків і активістів села вони отримали грант  $5000 від The European Wergeland Centre (EWC)  та SavED на облаштування спортивного майданчика з тренажерами для занять спортом, популяризації здорового способу життя, активного   дозвілля мешканців громади.

Новобасанською сільською радою та відділом ОКСМС створюються умови для забезпечення прав і можливостей осіб з особливими освітніми потребами для здобуття ними освіти на всіх рівнях з урахуванням їхніх індивідуальних потреб, можливостей, здібностей та інтересів.

Продовжена співпраця відділу ОКСМС з комунальною установою «Бобровицький інклюзивно-ресурсний центр» Бобровицької міської ради  з питань своєчасного виявлення та забезпечення дітям з особливими освітніми потребами психолого-педагогічної, медичної та соціальної реабілітації.

Ведеться своєчасний облік дітей з особливими освітніми потребами з метою створення безперешкодного середовища, підготовки педагогічних кадрів, забезпечення підручниками та іншими навчальними засобами для їх навчання в спеціальних чи інклюзивних класах закладів загальної середньої освіти.

Запроваджено системний кваліфікований психолого-педагогічний супровід дітей, у тому числі з інвалідністю, які навчаються за індивідуальною формою, та їх батьків.

Продовжена роботу щодо забезпечення архітектурною доступністю навчальних закладів різних типів для дітей з порушеннями психофізичного розвитку, у тому числі з інвалідністю.

Ведеться робота щодо створення у навчальних закладах навчально-розвивального середовища та забезпечення інформаційно-технічним обладнанням, відповідними педагогічними кадрами для роботи з дітьми з порушеннями психофізичного розвитку, у тому числі з інвалідністю.

Забезпечено підвезення дітей з особливими освітніми потребами від місця проживання до місця навчання.

Продовжено системну консультативно-роз’яснювальну, просвітницько-виховну роботу серед керівників навчальних закладів, педагогічних працівників, батьків, громадськості щодо забезпечення права на освіту дітей з особливими освітніми потребами, у тому числі з інвалідністю.

  1. У 2023 році в 2 закладах загальної середньої освіти фунціонувало 5 інклюзивних класів, в яких навчалося 5 учнів. У 1 закладі дошкільної освіти організовано 1 інклюзивну групу, в якій охоплено інклюзивним вихованням 1 дитина з особливими освітніми потребами. Для проведення корекційних занять та полегшення проходження адаптації дітей з ООП у Новобасанському опорному закладі облаштувується ресурсна кімната (100 000 грн. місцевого бюджету) та придбано ресурсне забезпечення для Вороньківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів (34 000 грн. субвенції для інклюзії).

 

Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання дитини. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хвороб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою.

 

У закладах загальної середньої освіти охоплені гарячим харчуванням – 523 учні;

В тому числі:

1-4 класів та пільгові категорії (5-11 класи)  – 244 дитини (безкоштовно за рахунок місцевого бюджету), забезпечення якого склало  1 132 127 грн.

Учні 5-11 класів – 272 (харчувалися за батьківські кошти).

Харчування організовано за формою монопрофільного меню (визначає один набір страв для харчування та не передбачає самостійного вибору страв учнем), яке забезпечують 7 кухарів у їдальнях (харчоблоках) з них 5 мають освіту за фахом кухаря.

У 4 закладах дошкільної освіти перебуває 95 дітей (за кордоном-0) з яких:

  • 83 дитини харчуються частково за кошти батьків / місцевих бюджетів;
  • 12 дітей забезпечені безкоштовним харчуванням.

Середня вартість харчування становить 70 грн., з яких:

  • 40% (28 грн.) розмір батьківської плати;
  • 60 % (42 грн.) органи місцевого самоврядування.

На забезпечення пільгового харчування використано 125 758 грн. бюджетних коштів.

На виконання вимог підпункту 3 пункту 5 Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 р. № 684 (далі - Порядок ведення обліку дітей), відповідно до пункту 9 розділу І Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України від 16 квітня 2018 року № 367, у Новобасанській територіальній громаді прийнято рішення про закріплення території обслуговування за закладами дошкільної та загальної середньої освіти.

З метою реалізації державних гарантій, передбачених статтею 56 Закону України «Про освіту», на території Новобасанської територіальної громади засновником забезпечується підвезення здобувачів освіти та педагогічних працівників. У закладах загальної середньої освіти Новобасанської сільської ради у 2023  році  потребувало підвозу та підвозилось 220 учнів. Показник охоплення підвезенням складає 100%. Підвезення здійснювалось 5 одиницями транспортних засобів.

У 2023 році було придбано 2 шкільних автобуса: в Новобасанський опорний ЗЗСО І-ІІІ ступенів (за сприяння благодійного фонду вартістю 6 586 304 грн.) та у Вороньківський ЗЗСО І-ІІІ ступенів (за кошти освітньої субвенції на умовах співфінансування 30% з місцевого бюджету, вартістю 3 000 000 грн.).

З метою збереження і розвитку культури та мистецтва, сприяння розвитку духовності, зміцнення моральних цінностей відділом освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Новобасанської сільської ради складений та затверджений Календарний план роботи закладів культури та бібліотек Новобасанської сільської ради на 2023 рік, програма розвитку культури на території Новобасанської сільської ради на 2022-2024 роки, Програма підтримки та розвитку клубних закладів підвідомчої території Новобасанської сільської ради на 2023 рік, програма розвитку бібліотек, як інформаційних і культурних центрів на 2023 рік підвідомчої території Новобасанської сільської ради. Відділом здійснюються кроки щодо створення умов розвитку галузі. Першочерговими завданнями залишаються питання фінансування сфери, відродження, збереження і примноження фольклору, організація змістовного дозвілля молоді, підвищення фахового рівня клубних та бібліотечних працівників.

У 2023 році проведено  конкурси: дитячих малюнків   «Моє рідне село»,  малюнків на асфальт: «Світ очима дітей».

Організовано та проведено 118 тематичних масових заходів та театралізованих свят; 70  ігрових пізнавально-розважальних програм для дітей та юнацтва;  9 концертів на місцях  та 1 виїзний.

     Протягом 2023 року працівниками галузі культури та бібліотек Новобасанської ОТГ проводилися інформаційно-просвітницькі та мистецькі заходи, спрямовані на утвердження: патріотизму, героїзації захисників і захисниць України духовності і моральності, формування національної свідомості населення шляхом відзначення державних свят, знаменних та пам’ятних дат з історії України (урочистості з нагоди Дня Соборності України, Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, відзначення Шевченківських свят, Дня Пам’яті та Примирення, Міжнародного дня захисту дітей, Дня Конституції України.

      Народний аматорський хоровий колектив «Колорит» Новобасанського будинку культури (31 учасників), заснований в  2010 році,  в 2017  році присвоєно звання «народний аматорський»,  в 2023 році колектив пройшов переатестацію та підтвердив своє звання (постанова №89 від 15 грудня 2023 року) - керівник  Володимир Приходько. Колектив у 2023 році провів цикл  благодійних концертів «З Україною в серці» в усіх старостинських округів громади з метою збору коштів на потребу ЗСУ. Зібрано більше 75 000 тис.грн.

       Всі заходи сприяють патріотичному вихованню, формуванню суспільної моралі, задоволенню різнобічних запитів населення на культурні послуги. 

      У звітному 2023 році, незважаючи на руйнування та пошкодження  під час окупації, сільські бібліотеки Новобасанської сільської ради  продовжували працювати на добробут громади, надаючи можливість мешканцям отримати доступ до наявних різноманітних ресурсів, комунікаційних технологій, допомагаючи людям у підвищенні свого освітнього потенціалу, реалізації творчих можливостей.

       Протягом року проводилась систематична робота по очищенню бібліотечних фондів. За результатами проведеної роботи було вилучено  23121 тис. примірників літератури, переважну частину яких складають фізично зношені документи  та морально застарілі.

      Попри події сьогодення – життя продовжується. У День захисту дітей в приміщенні Новобасанської с/б, відбулось урочисте відкриття Дитячого простору.  Дитячий простір відкрито за сприяння Агенства ООН у справах біженців, спільно з благодійним фондом «Рокада» та виконавчим комітетом Новобасанської сільської ради.

        Працівники культури та сільських бібліотек брали активну участь у волонтерській діяльності: збирали продукти харчування в шпиталі для поранених бійців та для воїнів ЗСУ, допомагали біженцям, плели маскувальні сітки, збирали кошти для ЗСУ, готували їжу, пекли пиріжки, закривали консервацію для українських воїнів, робили окопні свічки тощо. В цей важкий для України час, працівники бібліотек нашої громади згуртувались заради досягнення єдиної мети – Перемоги України.

З метою реалізації Закону України «Про фізичну культуру та спорт», рішенням  № 5-15/2021 Новобасанської сільської ради від 26 листопада 2021 року затверджено Програму розвитку фізичної культури та спорту на підвідомчій території Новобасанської сільської ради на 2022-2024 роки.

Програма прийнята з метою підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері фізичної культури і спорту, сприянню фізичного і духовного розвитку молоді, формування свідомості, основ здорового способу життя.

Упродовж 2023 року на підвідомчій території Новобасанської сільської ради відділом ОКСМС були проведені такі заходи:

  1. Турнір з міні-футболу серед юнаків пам’яті воїна Національної Гвардії України Ростислава Турчина.
  2. Турнір з міні-футболу серед дівчат пам’яті воїна Національної Гвардії України Сергія Хряпи та захисника Ігоря Хряпи.
  3. Всеукраїнський Олімпійський урок за підтримки голови Громадської організації «Відділення Національного олімпійського комітету в Чірнігівській області Ніни Петрівни Лемеш; директора Чернігівського міського центру «Спорт для всіх» Дмитром Олександровичем Пиріжком та кандидатом в майстри спорту з легкої атлетики Чернігівської області Ольгою Діденко.

 

Заклади ЗСО Новобасанської сільської ради прийняли участь у таких заходах:

  1. Всеукраїнський Олімпійський урок та Всеукраїнський Олімпійський тиждень.
  2. Старобиківська гімназія (з дошкільним підрозділом) -Всеукраїнському конкурсі «Активний бадмінтон – крок до перемоги» (нагороджені Подякою).
  3. Новобиківський ЗЗСО І-ІІІ ступенів – турнір з міні-футболу серед юнаків (с.Кобижча).
  4. Новобасанський опорний ЗЗСО І-ІІІ ступенів та Старобиківська гімназія (з дошкільним підрозділом) приймали участь у Всеукраїнських online-руханках Всеукраїнського проєкту «Єдина Україна». Учні, вчителі та заклади освіти були нагороджені грамотами, подяками та сертифікатами).
  5. Вороньківський ЗЗСО І-ІІІ ступенів переміг у І (місцевому) етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») (Гра) в online-режимі для трьох вікових груп та брав участь у ІІ (обласному) етапі Гри, були досягнуті такі результати:
  • «Рій імені Сергія Хряпи» (молодша вікова група) зайняв ІІІ місце в загальному заліку Гри; інтелектуальний конкурс «Відун» - ІІ місце; інтелектуально-творчий конкурс «Пластуп» - І місце; конкурс «Книга Звитяг» - ІІ місце.
  • «Рій імені Ігоря Хряпи» (середня вікова група) зайняв ІІІ місце в туристському конкурсі; ІІ місце в конкурсі «Книга Звитяг».
  • Майор Ольгу Петрівну, педагога-виховника «Рою імені Сергія Хряпи» та Мизенко Тетяну Миколаївну керівника «Рою імені Сергія Хряпи» було нагороджено Почесними грамотами комунального позашкільного навчального закладу «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді»

 

Актуальним залишається питання покращення матеріально-технічної бази закладів освіти та культури.

Виконані роботи в закладах освіти та культури в 2023 році:

1. «Капітальний ремонт споруди цивільного захисту Новобасанського опорного ЗЗСО І-ІІІ ступенів за адресою: вул. Миру, 25, с. Нова Басань, Ніжинського району, Чернігівської області», загальна вартість проєкту складає 5 108,90 тис. грн., в т. ч. кошти субвенції 3 576,23 тис. грн., місцевий бюджет – 1 532,67 тис. грн. Виконано робіт в 2023 році на 78,8%, підписані додаткові угоди на продовження робіт в 2024 році, сума витрачених коштів на ремонтні роботи в 2023 році - 4028,26 тис. грн. Кошти по субвенції використані  в повному обсязі.

 

  1. «Капітальний ремонт приміщення виробничого будинку Новобасанського опорного ЗЗСО І-ІІІ ступенів «Їдальня», літера «А» за адресою: вул. Миру, с. Нова Басань, Чернігівська область» (коригування в частині кошторисної документації). Загальна вартість робіт по проєкту складає 4124,342 тис. грн., в т.ч. кошти субвенції 3 093,257 тис. грн., місцевий бюджет – 1 031,085 тис. грн. Замовник та виконавець робіт по проєкту Управління капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації.

 

  1. «Капітальний ремонт санвузлів та системи опалення в Новобиківському ЗЗСО І-ІІІ ступенів за адресою: вул. Шевченка, 1, с. Новий Биків, Ніжинський район, Чернігівська область». Загальна кошторисна вартість робіт складає 2 237,626 тис. грн. Виконані роботи на суму 1464474,50 грн.

 

  1. Закупівля матеріалів, обладнання, інвентарю, меблів для Новобиківського ЗЗСО І-ІІІ ст. на суму 589 437,02 грн.

 

  1. Поточний ремонт частини приміщення в Новобасанській сільській бібліотеці «Дитячий простір» загальною вартістю 199 401,79  грн., часткова заміна вікон, дверей виготовлення ПКД на ремонт даху бібліотеки на суму 323 655,72 грн. Інвентар для кімнати «Дитячий простір» придбано за рахунок БФ «Рокада» на суму 93,611 тис. грн.

 

  1. Поточний ремонт частини приміщення Новобиківського сільського будинку культури «Молодіжний простір» на суму 199,940 тис. грн.

 

  1. Відновлення роботи харчоблоку в ЗДО «Яблунька» та закупівля обладнання, матеріалів та інвентарю для ЗДО на суму 188 552,20 грн.

 

  1. «Обладнання пристроями блискавкозахисту будівлі  Вороньківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Новобасанської сільської ради за адресою: Чернігівська обл., Ніжинський район, с. Вороньки, вул. Гагаріна, 10» на суму 136990,00грн.

 

  1. «Обладнання системами  пожежної сигналізації, оповіщення та управління евакуацією людей при пожежі приміщень будівлі Вороньківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Новобасанської сільської ради за адресою: Чернігівська обл., Ніжинський район, с. Вороньки, вул. Гагаріна, 10» на суму 56 166,40 грн.

 

  1.  Виконання робіт з вогнезахисту дерев’яних конструкцій будівлі Вороньківського ЗЗСО І-ІІІ ст. на суму 71 000,00 грн.

 

  1.  Коригування ПКД по об’єкту «Капітальний ремонт будівлі Новобиківсього закладу дошкільної освіти ясла-садок «Яблунька» Новобасанської сільської ради Чернігівської області, вул. Шевченка, 26, с. Новий Биків, Ніжинського району, Чернігівської області» (коригування) на суму 199 493,00 грн.

 

  1.  Проведення ремонту санвузлів в Старобиківській гімназії на суму 372834,81 грн.

 

  1.  Проведення топографо-геодезичної зйомки масштабу 1:500  ЗДО «Яблунька» в с. Новий Биків по вул. Шевченка, 26 на суму 12 000,00 грн.

 

  1.  Технічна інвентаризація нежитлових будівель ЗДО «Яблунька» в с. Новий Биків по вул. Шевченка, 26 на суму 15000,00 грн., будівель Вороньківського ЗЗСО І-ІІІ ст. на суму 32500,00 грн., будівель Старобиківської гімназії на суму 4 800,00 грн., будівель Новобиківського ЗЗСО І-ІІІ ст. на суму 6000,00 грн.

 

  1.  Закупівля постільної білизни, матрасів для ЗДО «Яблунька» на суму 56936,00 грн.

 

  1.  Закупівля обладнання для 5-6 класів НУШ в Вороньківському ЗЗСО І-ІІІ ст., Новобиківському ЗЗСО І-ІІІ ст., Новобасанському опорному ЗЗСО І-ІІІ ст. на суму 297 890,97 грн.

 

  1. Придбання посуду для їдальні Новобасанського опорного ЗЗСО І-ІІІ ст. на суму 57 277,85 грн.

 

  1.  Придбання меблів, дверей для Вороньківського ЗЗСО І-ІІІ ст. на суму 555970,00 грн.

 

                                      СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ

Службою у справах дітей впродовж 2023 року основна увага спрямовувалась на безпеку, захист прав та інтересів дітей, а також додержання вимог законодавства щодо встановлення опіки та піклування над дітьми, виїзду дітей за кордон, здійснення інформаційно-просвітницької роботи серед населення щодо безпеки дітей, підтримки сімей з дітьми та ін.

Впродовж 2023 року проведено 12 засідань комісії з питань захисту прав та інтересів дітей громади, на яких розглянуто 100 питань та прийняті відповідні рішення.

З ініціативи служби у справах дітей впродовж 2023 року прийнято 24 рішення виконавчого комітету Новобасанської сільської ради, які спрямовані на соціальний захист, забезпечення законних прав та інтересів дітей.

На початок 2023 року на первинному обліку служби у справах дітей Новобасанської сільської ради перебувало 10 дітей (6 дітей-сиріт, 4 дітей, позбавлених батьківського піклування).

 Дітям надано відповідний правовий статус та забезпечено влаштування в сімейні форми виховання: 7 дитини влаштовано під опіку/піклування родичів,  3 дітей влаштовано в ПС Чернігівської району.

Знято в 2023 році з відповідного обліку 2 дітей, з них: по досягненню повноліття - 2 .

На кінець року на первинному обліку служби у справах дітей перебуває 8 дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (4 дітей-сиріт, 4 дітей, позбавлених батьківського піклування), які влаштовані:

- 5 дітей під опіку, піклування родичів;

- 3 дітей влаштовані в прийомні сім’ї.

Опікунські сім’ї відвідуються з метою контролю та перевірки умов проживання та виховання дітей, а також надання допомоги опікунам та підопічним у вирішенні проблем з навчанням, вступом до навчання, налагодженням стосунків, вирішенням конфліктних ситуацій, оформленням документів та інше. За звітний період працівниками служби відвідано всіх дітей даних категорії за місцем проживання, про що складено відповідні акти, ретельно здійснюється контроль за станом утримання, виховання, навчання  дітей, підготовки їх до самостійного життя, навчання.

Службою у справах дітей ведеться облік та відповідна робота з дітьми, які виховуються в сім’ях, що опинилися в складних життєвих обставинах.

Станом на кінець 2023 року на відповідному обліку перебуває 12 дітей з 5 сімей. Впродовж 2023 року, на щастя, кількість повідомлень про вчинення домашнього насильства над дітьми як психологічного так і фізичного характеру не надходило. За 2023 рік службою у справах дітей Новобсанської сільської ради подано 1 позовну заяву до суду, яку було залишено без руху.

З метою своєчасного виявлення таких сімей, обліку, проведення інспектування та соціального супроводу сімей, які неспроможні виконувати свої функції, надання комплексної допомоги сім’ям з дітьми у 2023 році ССД Новобасанської сільської ради спільно з поліцейським офіцером громади було проведено 7 профілактичних рейдів,  під час яких обстежено умови проживання 8 сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, направлено  подання  до відділення поліції №2 (м.Бобровиця) Ніжинського районного управління поліції ГУНП в Чернігівській  області про притягнення 3 батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків. Складено 72 Акти обстеження умов проживання. Звичайно, останнім заходом після низки проведеної службою у справах дітей спільно з усіма зацікавленими структурами роботи з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, є позбавлення батьківських прав, але це  є крайня міра впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання і його застосування вирішується службою у справах дітей лише після проведення повної та всеохоплюючої роботи.

Впродовж 2023 року розглянуто заяви і надано статус дітей, що постраждали від воєнних дій 385 дітям (3 дітей загиблих військовослужбовців, 3 дитини – категорії ВПО).

Впродовж року діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, що проживають в сім’ях, які опинились в складних життєвих обставинах, діти, батьки яких воюють, поранені, загиблі, залучались до участі у заходах до Дня захисту дітей, різдвяно-новорічного циклу. Також дітям надавалась матеріальна та гуманітарна допомога в залежності від потреби: одягом, дитячим харчуванням, продуктами харчування, засобами гігієни, повербанк від сільської ради, а також благодійних організацій, спонсорів та меценатів.

              Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа», діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи з їх числа беруться відповідними органами місцевого самоврядування на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, за місцем їх походження або проживання до влаштування в сім’ї громадян, заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, після досягнення ними 16 років. Протягом 2023 року на квартирний облік рішенням  виконкому Новобасанської сільської  ради поставлено 4 дітей пільгових категорій. На даний час на квартирному обліку  Новобасанської сільської ради перебуває 4 дітей-сиріт та дітей , позбавлених батьківського піклування  віком від 16 до 18 років,  5 осіб з їх  числа віком від 19 до 23 років та 11 осіб віком від 24 до 35років.

Враховуючи воєнний  стан в нашій країні,   протягом 2023 року ССД Новобасанської сільської ради  проводилась роз’яснювальна та консультативна робота щодо створення та функціонування на території сільської ради патронатних сімей, з метою тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною та її батьками складних життєвих обставин. Постійно проводилась інформаційно-просвітницька кампанія серед населення щодо пропаганди сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, таких як усиновлення, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

У Службі формуються особові справи дітей, розробляються індивідуальні плани їх соціального захисту, запити на підприємства і організацій для вивчення стану житлового забезпечення, здоров’я дітей, їх навчання. Отримані дані систематично вносяться в ЄІАС «ДІТИ». Служба готує списки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким виповниться 18 років у поточному році для отримання одноразової грошової допомоги та направляє їм повідомлення з роз’ясненнями. Протягом року 1 дитина отримала таку допомогу.

 Під час особистого прийому громадян, з дітьми та їх батьками проводились профілактично-роз’яснювальні бесіди. Порушувалися питання недопущення жорстокого поводження з дітьми та порушення їх прав.

             З метою забезпечення захисту прав та законних інтересів дітей у сільській раді працює комісія з питань захисту прав дитини Новобасанської  сільської  ради, роботу якої забезпечує служба у справах дітей, а саме: здійснює прийом громадян з питань що потребують колегіального вирішення, збирає документи, формує справи та виносить питання на розгляд Комісії.

ССД Новобасанської сільської ради постійно проводиться робота щодо здобуття дітьми, які проживають на території нашої громади, повної загальної середньої освіти. З дітьми, які систематично пропускають навчання, та батьками, які не здійснюють відповідного контролю за поведінкою своїх дітей, відвідуванням ними занять, проводиться індивідуальна робота за кожним фактом, внаслідок чого діти навчаються в очному та дистанційному форматі. За звітний період значна увага приділялась профілактичній роботі, яка спрямована на запобігання правопорушень та бездоглядності серед дітей, а  також профілактику  алкоголізму, наркоманії та інших негативних явищ в дитячому середовищі.

ЗЕМЛЕУСТРІЙ

  

    Загальна площа території Новобасанської сільської ради Чернігівської області становить 36307,26 га  з них площа населених пунктів громади -  4380,9 га. Особливість Новобасанської  громади – значні площі сільськогосподарських угідь, а саме: рілля становить 71%. Це менше, ніж в степових регіонах України (90%), але більше, ніж в середньому по Чернігівській області, та є дуже високим показником для зони Полісся. На території функціонують 24 сільськогосподарські підприємства, які займаються  вирощуванням сільськогосподарських культур. На території громади основними культурами, які вирощуються на посівних площах, є: кукурудза, соя, озимі та ярі зернові культури. Природні умови дозволяють вирощувати городину або без поливу, або з дуже поміркованим його застосуванням, що здешевлює відповідну продукцію. Потенційно на території громади може розвиватися диверсифіковане, стійке до примх погоди сільське господарство. За умови поширення тепличного господарства на їх теренах можна збирати по два врожаї на рік.

   Відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану”, яким заборонено безоплатна передача земель комунальної та державної власності у приватну власність та надання дозволів  на розроблення відповідної документації, тому протягом 2023 року до відділу надійшло – 108 заяв від громадян та організацій по вирішенню земельних питань.

 На території Новобасанської сільської ради укладено  341 договір  оренди на земельні ділянки.  

   На підвідомчій території Новобасанської сільської ради знаходиться 16 водних об’єктів  та 1 річка Недра, вона обміліла та захаращена, потребує очистки. На тепер ця проблема характерна для всіх територіальних громад. Отже, для її розв`язання зусилля необхідно об`єднати.

Крім того, в Новій Басані є ставок Бродяга, який може бути інвестиційно привабливим об`єктом, який може використовуватись для риборозведення та створення місць відпочинку. В Новому Бикові  зберігся ставок, що колись обслуговував цукровий завод. Він також придатний для рибальства, за умови очистки – й для відпочинку. 

Протягом 2023 року    було розроблено та затверджено :

1. Проект землеустрою щодо організації і встановлення меж територій природно-заповідного фонду - гідрологічного заказника місцевого значення «Болото «Супій»» загальною  площею 209,0000 га, що розташована

-на території Новобасанської сільської ради  - 15,0000 га   за межами   с.Старий Биків Ніжинського району Чернігівської області ,

- на території Бобровицької міської ради - 194,0000 га за межами населеного пункту с.Петрівка Ніжинського району Чернігівської області.

2. Проект землеустрою щодо організації і встановлення меж територій природно-заповідного фонду гідрологічного заказника місцевого значення «Свидовецький»» загальною  площею 893,0000 га, що  розташована:

- на території Новобасанської сільської ради - 702,8698 га за межами населеного пункту с.Новий Биків, с.Білоцерківці, с.Веприк, с.Вороньки,

-на території Бобровицької міської ради - 190,1302  за межами населеного пункту с.Козацьке та с.Свидовець Ніжинського району Чернігівської області.

3. Технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів с.Вороньки Новобасанської  сільської ради   Чернігівської області.

4. Технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів с.Веприк Новобасанської  сільської ради Чернігівської області.

5.Технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів с.Білоцерківці Новобасанської  сільської ради   Чернігівської області.

  Протягом 2023 року було розроблено та затверджено розроблений ФОП Овдієнко Вадим Олександрович, кваліфікаційний сертифікат Архітектора серія АА № 004395 - Яворовський Віталій Вікторович, проект “Детального плану території орієнтовною площею 2,00 га за межами населеного пункту с.Старий Биків Ніжинського району Чернігівської області з метою зміни цільового призначення частини земельної ділянки комунальної власності кадастровий номер 74206850:05:000:0013 цільового призначення 16.00 землі запасу ( земельні ділянки кожної категорії земель, які не надані у власність або користування громадянам  чи юридичним особам) для  будівництва індивідуальних садових будинків”, що дало змогу Новобасанській сільській раді розробити та затвердити   проект землеустрою щодо відведення 13 земельних ділянок у комунальну власність Новобасанської сільської ради. На яких за сприяння  БФ «Район №1» та БФ «Хелп Україна» розпочато будівництво 13 каркасних будиночків для ВПО  у яких внаслідок бойових дій знищені житлові будинки.

                             ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ

Розпорядженням сільського голови від 06.03.2018 року № 28 призначено відповідальну особу на яку покладено обов’язки цивільного захисту та затверджені її посадові обов’язки - Миколу МОЗГОВОГО.

Рішенням виконавчого комітету від 24.11.2021 року № 171, зі змінами від 28.01.2022 №16 було затверджено Положення про місцеву комісію ТЕБ і НС, її склад, план роботи основних заходів. У 2023 році проведено 14 засідань комісії.  

Рішенням виконавчого комітету сільської ради від 07.06.2023 р. № 167 створено Новобасанську сільську субланку Ніжинської районної ланки Ніжинської територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту. Затверджено її положення, функції відділів та секторів сільської ради. При сільській раді стоврена комісія з питань евакуації, затверджено положення про неї, функціональні обов’язки голови та її членів, план роботи, план приймання евакуйованого населення, перелік пунктів евакуйованого населення. (рішення    № 365 від 04.06.2022).

Затверджена Програма цивільного захисту Новобасанської сільської ради на 2023-24 роки рішенням 24 сесії восьмого скликання №29-24/2022 від 21.12.2022р. Передбачено фінансування згідно програми заходів на 2024рік  в розмірі 100 тис.грн. Профінансовано у 2023році заходів по створенню матеріального резерву (закупівлі пального) в сумі 8300грн.

Рішенням двадцять восьмої сесії восьмого скликання Новобасанської сільської ради від 17.05.2023 року №16-18/2023 затверджено Програму підтримки діяльності 15 ДПРЧ (м. Бобровиця) 4 державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області на 2023 рік. Загальний обсяг фінансових ресурсів затверджених для реалізації програми становить 50 тис. грн. та використані протягом 2023 року.

Рішенням виконавчого комітету Новобасанської сільської ради від 31.05.2022 року №61 затверджено утворення Добровільного формування цивільного захисту та Положення ДФЦЗ.

Рішенням виконкому №129 від 12.05.2023 року утворено консультаційні пункти з питань цивільного захисту та затверджено Положення про консультаційні пункти.

Наявні Книга найпростіших укриттів від 15.06. 2022 року (8 укриттів) та акти оцінки стану готовності від ДСНС щодо протирадіаційних укриттів від 14.02.2023 року та 03.11.2023 року (2 укриття -№921159 та 92164). ПРУ №92156 аварійне та непридатне для використання. Відповідальні особи за укриття призначені.

Проведено ремонт ПРУ №92159 та найпростішого укриття, що розміщені в підвальному приміщенні Новобиківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів коштами та силами благодійних організацій у 2023році.

У 2024 році заплановано закінчення ремонту найпростішого укриття Новобасанського ЗЗСО І-ІІІ ступенів, розташованого за адресою вулиця Миру, 25, с.Нова Басань.

На 2024 рік заплановано нарощування фонду захисних споруд цивільного захисту (придбання та встановлення модульних укриттів для Вороньківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів та Новобасанської сільської лікарської амбулаторії).

Відповідальна особа Мозговий М.М., на яку покладено обов’язки з питань цивільного захисту проходив навчання у жовтні 2023 році.

Виконком сільської ради прийняв відповідні рішення і призначив відповідальну особу за ведення та організацію військового обліку та мобілізаційної роботи Мозгового М.М. (Розпорядження від 06.03.2018р. № 28). Загальна кількість військовозобовязаних складає 1558 чол., в тому числі офіцерів -83, призовників – 212 чол. Звірка облікових даних військовозобов’язаних з І відділом Ніжинського РТЦК та СП здійснювалась 06.12.2022 року.

         Прийнята Програма підтримки ЗСУ, НГУ та підрозділів територіальної оборони  на 2023 рік, затверджено рішенням 24 сесії Новобасанської сільської ради 8 скликання №12-24/ від 21 грудня 2022 року. Загальний обсяг фінансових ресурсів, профінансованих для реалізації програми у 2023 році 789 350 грн.

          Також по програмі фінансування мобілізаційних заходів у 2023 році профінансовано 99 714 грн. на проходження медоглядів військовозобов’язаних.

           В громаді утворені три місцеві пожежні команди в складі МПО. У 2023 році профінансовано по програмі 1 479 613грн., в тому числі

1 176 670грн. – заробітна плата працівників МПК,

261 202грн. -  єдиний соціальний внесок,

41 741грн. – придбання пального, спецодягу та матеріалів.

   Пожежні команди протягом 2023 року виїздили на гасіння пожеж, розпилювання та розтягування повалених дерев, звільнення автотранспорту та людей із снігових заметів, тощо.

 

БЛАГОУСТРІЙ

 

      Ситуація в житлово-комунальній сфері на території громади ускладнилась внаслідок збройної агресії російської федерації та проведення активних бойових дій в період окупації з 27.02 по 31.03.2022р.

      За зверненнями громадян, підприємств та організацій було проведено комісійний візуальний огляд та оформлено акти фіксації руйнувань. Було повністю зруйновано, значно або частково пошкоджено 488 приватних житлових будинків та 45 квартир. Значна частина об’єктів комунальної власності (школи, дитячі садочки, сільські лікарські амбулаторії, сільські будинки культури, дві адміністративні будівлі Новобасанської сільської ради та адмінбудівля Новобиківського старостинського округу, котельні) отримали пошкодження та руйнування різного ступеня від незначних до повністю непридатних до експлуатації.

              Значну допомогу для відновлення Новобиківського закладу середньої освіти надано європейськими донорами  (1200,0 тис.грн.) та за участі різних українсько-європейських благодійних фондів і волонтерів. (з місцевого бюджету 46,0 тис. грн.). Заплановано проведення капітального ремонту будівлі на суму 17042,470 тис.грн в 2024 р. з державного «Фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф».

       Проводяться роботи з капітального ремонту споруди цивільного захисту Новобасанського ЗЗСО І-ІІІ ступенів (кошторисна вартість 5108,899 тис.грн) та приміщення виробничого будинку «Їдальня» цього ж закладу (кошторисна вартість 4124,340 тис.грн).

       Заплановано в 2024 р. капітальний ремонт будівлі Новобиківського дошкільного навчального закладу ясла-садок «Яблунька» (кошторисна вартість 25010,044 тис. грн.) в межах фінансової угоди «Програма з відновлення України».

        Для відновлення житлових будівель надавалась як державна допомога будівельними матеріалами так і адресна фінансова за рахунок благодійних фондів (АНТС, АКТЕД, «Людина в біді», Нью Вей, РОКАДА, ЦІЛЬ, Партнерство за сильну Україну, Міжнародний червоний хрест, БФ «Район №1» та БФ «Хелп Україна»та інші). З травня 2023 року розпочато роботу з виплати компенсацій за пошкоджене житло в рамках загальнодержавної програми є-Відновлення. На кінець року оброблено понад 100 заявок та виплачено нараховану компенсацію.

        На території зруйнованого інфекційного відділення Новобиківської сільської лікарської амбулаторії за адресою вул. Центральна, 2 змонтовано та експлуатується модульне містечко для тимчасового проживання осіб що втратили житло, яке складається із 1 блоку модулів (40 контейнерів) та розраховане на 22 житлові кімнати (88 чол). Є загальна кухня, їдальня, 2 санвузли по 4 місця з однорядним умивальником та 2 душові по 5 місць. У кімнатах спальні місця розраховані на 4 осіб. Кімнати повністю укомплектовані меблями, постільними комплектами, засобами гігієни. Встановлено 2 електроплити по 4 нагрівальних елементи. Силами Новобиківського комунального підприємства облаштовані пішохідні доріжки та вихід на прилеглу територію автомобільної дороги Н-07, підведені комунікації водопостачання та водовідведення, влаштовано два каналізаційні септики і вузол обліку електроенергії, а районним відділенням РЕМ – окрему трансформаторну підстанцію з підключенням до лінії 10 кВ. Встановлено два дизельні генератори автономного електропостачання на період знеструмлення об’єкта. Генератори надані Чернігівською обласною адміністрацією, БФ «Право на Захист».

      У модульне містечко заселяються родини, які втратили житло через збройну агресію російської федерації із місцевих жителів села Новий Биків, ВПО із інших областей.

     На прилеглій території волонтерами встановлено дитячий майданчик для дітей, як і проживатимуть у модульному містечку.

     Комунальні послуги в громаді надає Новобиківське комунальне підприємство. На жаль, після визволення від російських окупантів, комунальне підприємство було змушено займатися ліквідацією наслідків, а саме: благоустрій території, розбір завалів, вивезення залишків руйнувань внаслідок збройної агресії, надання допомоги з відновлення інфраструктури та приватних господарств. Відповідно займатися прибутковою діяльністю не було можливості.

Як позитивне в роботі комунальних підприємств можна відмітити, що робота стала більш орієнтована на надання послуг в екстремальних умовах. Завдяки допомозі держави, органів місцевого самоврядування, волонтерським, громадським та гуманітарним організаціям підприємства частково забезпечені електро- та іншим обладнанням, що дозволяє контрольовано надавати послуги, не зважаючи на відсутність електроенергії.

     В 2023р. за програмою благодійної допомоги U-LEAD з Європою надано міні-навантажувач BobCat та екскаватор JSB.

    У грудні 2023 р. для комунального підприємства придбано 4 одиниці спецтехніки (автомобіль з гідропідйомником, два трактори з додатковим обладнанням та причіпний подрібнювач гілок з дизельним двигуном).

    Проблемою, що потребує вирішення, залишається стан накопичення стихійного сміття та рослинних відходів в невстановлених для цього місцях. З території громади  було ліквідовано 17 стихійних звалищ у 2022 р. Тому, існує необхідність у збільшенні обсягів роздільно зібраних побутових відходів  та повторного використання. В 2023 р. укладено договір з надання послуг роботи екскаватора та бульдозера для впорядкування місць видалення відходів в с. Новий Биків, Старий Биків та Нова Басань на суму 1500,00 тис.грн.

       Ситуація в підприємстві комунальної сфери складна, але контрольована.  Підприємство продовжує працювати та виконувати свої завдання, незважаючи на проблемні питання, а саме:

-значне підвищення вартості паливно-мастильних матеріалів та запасних частин призвело до різкого збільшення собівартості послуг;

- ряд видатків, що були передбачені цільовими програмами, на сьогодні не фінансуються; це обумовлено порядком виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану визначений перелік пріоритетних видатків бюджету;

- низька платоспроможність населення призвела до зменшення сплати за надані послуги, що призводить до зменшення обігових коштів підприємства

 

 

 

СОЦІАЛЬНА РОБОТА

 

               Центр надання соціальних послуг Новобасанської сільської ради розпочав діяльність з надання  соціальних послуг з 14 січня 2021 року

До складу  Центру  входить відділ соціальних служб та відділ соціального обслуговування, який включає в себе чотири відділення: відділення натуральної та грошової допомоги, відділення соціальної допомоги вдома,  відділення стаціонарного догляду та відділення денного перебування. Фінансування видатків на утримання Центру надання соціальних послуг проводиться за рахунок коштів місцевого бюджету. Потреба  в коштах на фінансування Центру надання соціальних послуг у 2023 році склала – 2700,00 тис. грн., профінансовано у 2023 році на суму 2659,7 тис. грн. 

        Всього на обліку в відділенні з догляду вдома станом на 01 січня 2024 року перебуває 175 осіб.  Послуги догляду вдома надають  16 соціальних робітників, які беруть участь у виконання покладених на відділення соціальної допомоги завдань. Кожним соціальним робітником обслуговується в середньому 11 осіб. Виявлення громадян, які потребують соціальної допомоги, здійснювалося працівниками Центру при  безпосередньому відвідування громадян за місцем їх проживання, отримання інформації від інших суб’єктів, особистого звернення.   Центр надання соціальних послуг Новобасанської  сільської ради забезпечує безоплатне надання соціальних послуг, згідно рішення сесії Новобасанської сільської ради.

        В зв’язку з військовим станом тимчасово призупинено проведення зібрань колективу працівників відділення, виробничі наради проводяться в телефонному режимі.

        Протягом звітного періоду в Центрі надання соціальних послуг Новобасанської сільської ради нових структурних підрозділів створено не було, оптимізації та об’єднання з іншими суб’єктами, що надають соціальні послуги не проводилось.

          Матеріально-технічна база  Центру надання соціальних послуг зазнала значних втрат під час окупації території Новобасанської громади, так в період часу з 27 лютого 2022 року по 30 березня 2022 року із адміністративної будівлі Центру було викрадено та знищено майно на загальну суму 81238 грн. (вся оргтехніка, меблі, побутова техніка, канцтовари).

           В жовтні 2023 року Центр отримав від Програми Розвитку Організацій Об`єднаних Націй (ПРООН) в якості міжнародної технічної допомоги меблі та обладнання на загальну суму 82380 грн.

 

         Відділом соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Центру надаються базові соціальні послуги для 205 сімей, в яких виховується 489 дітей, 205 сім`ї отримали послуги з консультування, 202 – інформування, 2 сім`ї перебувають під соціальним супроводом та 12 сімей, які перебувають в  СЖО, 215 сімей отримали благодійну допомогу одягом, продуктами харчування, засобами гігієни.

         Центром здійснюються заходи щодо виявлення осіб, які потребують соціального захисту та допомоги і покращення системи соціального обслуговування в громаді.

  

Особлива увага надана підтримці внутрішньо переміщених осіб.

Проягом 2023 року було надано 166 різних видів допомог, а саме:

  • допомоги при народженні дитини - 24;
  • допомога у зв'язку з вагітністю та пологами непрацюючим жінкам – 14;  
  •  допомога на дітей одиноким матерям - 20;
  •  грошова компенсація замість санаторно курортного лікування – 1;
  •  деякі питання надання соціальної підтримки багатодітним сім'ям – 10;
  • допомога на догляд особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу – 8;
  •  допомога малозабезпеченим сім'ям – 28;
  •  допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю – 13;
  •  Допомога особам, які не мають право на пенсію, та особам з інвалідністю – 4;
  •  компенсація громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 3;
  • компенсація фізичній особі, яка надає соціальні послуги – 1;
  • допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам – 23;
  •  компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі – 2;
  • компенсація вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка»  - 13
  • тимчасова державна соціальна допомога непрацюючий особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату – 1.

Оформлені пільги:

  • сільський медик на пенсії – 9;
  • сільський педагог на пенсії – 8;
  • УБД – 30;
  • багатодітна сім’я – 8;
  • ЧАЕС – 3;
  • Член сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни – 2;
  • особа з інвалідністю внаслідок війни – 1;
  • член сім’ї загиблого (померлого) захисника -1.

Субсидії:

  • 183 сім’ї призначено субсидію на житлово-комунальні послуги в неопалювальному періоді 2023 року, 63 сім’ям у 2023 році призначено субсидія  на тверде паливо та скраплений газ.

     Станом на 01.12.2023 року зареєстровано 376 внутрішньо переміщених осіб. Компенсовано витрати за тимчасове безоплатне розміщення ВПО власникам домогосподарств, які прихистили 5 ВПО, а обсяг нарахованої їм компенсації становить 23338 грн.

    Цьогоріч нам вдалося багато зробити для розвитку нашої громади загалом. Але планів у нас ще дуже багато, тому у новий рік ми входимо із новими сподіваннями – на добрі зміни, на краще життя. Чи справдяться вони – залежить, передусім, від кожного з нас – від нашої відповідальності, позиції, розуму, щоденної кропіткої праці.

Але головне для нас усіх – перемогти! Тож, працюємо на Перемогу

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь